Míg Magyarországon a steak különlegességnek számít, Angliában és Amerikában hétköznapi étel, amely különösen népszerű gyors vacsoraként vagy brunch-ként. A következő mustáros steak gombával és póréhagymával egyszerre készül, tíz percen belül tálalható..
Hozzávalók
- 1 vastag szelet hátszín vagy rostélyos
- 1 szár póréhagyma
- 2 tk magos mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 db közepes gomba
- olaj
Elkészítés
- A mustárba préseljük a fokhagymát, elkeverjük.
- A póréhagymát és gombákat felszeleteljük.
- Egy nagy serpenyőben olajat felforrósítunk. Amikor füstöl, beletesszük a húst, amit közben gyorsan megsózunk. Fél perc múlva megfordítjuk, majd a zöldségeket a hús köré szórjuk, és a hús felszínét megkenjük a fokhagymás mustárral. Fél perc múlva a húst megint megfordítjuk, a felső oldalát megkenjük a maradék mustárral.
- A hőfokot alacsonyabbra állítjuk, és a húst a kívánt állagra sütjük, majd egy tányérra kiszedjük, megborsozzuk és 5 percig pihentetjük. Közben a zöldségeket puhára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk sült krumplival, krumplipürével – vagy csupán friss zsemlével, kenyérrel (akár szendvicset is készíthetünk néhány saláta levéllel, paradicsom karikával kiegészítve). Önmagában ideális főétel egy low-carb étrend keretében.
- A steak-be ne vágjunk bele sütés közben, különben a húslé kifolyik, a hús kiszárad. A megfelelő állagot húshőmérővel tudjuk tutira elérni. Lásd steak tippek>>
- Figyelem – nagyon fontos a hús minősége! A tejmarha húsa nem alkalmas steak készítéséhez! Továbbá a hús legyen érett és márványos.
- A mustáros steak gombával és póréhagymával ideális gyors vacsoraként rohanós napokra vagy brunch-ként lustálkodó hétvégékre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu