Töltött zöldségek egész évben készíthetők egyszerű és változatos variációkban. Szinte minden zöldség tölthető, húsos, halas, zöldséges, sajtos keverékekkel vagy krémekkel is. Másik előnyük, hogy teljesen vagy részben előre elkészíthetők, továbbá maradék ételekkel is megtölthetők. A következő összeállításban sok finom és egyszerű recept található.
Egészséges töltött zöldségek
Az egészéges táplálkozás alapköve zöldséges ételek rendszeres fogyasztása. Erre ideálisak a töltött zöldségek, hiszen rengeteg verzióban elkészíthetők. Legtöbbjük passzol fogyókúrás, alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes, vegetáriánus és vegán étrendekbe is. Diétás ételek>>
Klasszikus töltött zöldségek
- A kemény héjú zöldségek különösen alkalmasak töltésre, továbbá mutatósak és kiadósak is. Ilyen pl a sütőtök, tök, nagy cukkini, amelyek ideálisak vendégváró vagy ünnepi alkalmakra is.
- A puha héjú zöldségek is tölthetők – ezekkel óvatosabban kell bánnunk, és kevesebb időbe telik a sütésük is, néha elég néhány perc grillezés. Ilyen pl a paradicsom, gomba, paprika, vöröshagyma, padlizsán, káposzta és a zsenge cukkini.
- Gumós zöldségekből különleges töltött zöldségek készíthetők, ilyen pl a cékla, karalábé, rutabaga, zeller gumó, burgonya, édesburgonya. Amerikai és Dél-Amerikai specialitás a burgonya és édesburgonya „dupla” vagy „tripla” sütése. A zöldségeket egészben először puhára sütik, kettévágják, húsuk nagy részét vagy teljesen kikakaparják, amit összekevernek pikáns fűszerkekkel, kolbásszal, babbal, sajttal stb, miközben ropogósra sütik a héjukat, majd megtöltik a keverékkel és grill alatt megbarnítják.
- Töltött zöldség tekercsek – akár nyersen (pl cukkini esetében), akár sütve-grillezve (pl padlizsán, cukkini, paprika) szeletelt zöldségekkel mindenféle ínyencséget betekerhetünk- ez lehet sajt, körözött, saláta, sonka, pesto, zöldségkrém stb. Ezek a töltött zöldségek ideális parti falatok vagy előételek lehetnek.
- Nyers töltött zöldségek könnyen összedobhatók – erre ideális az uborka, cukkini, paradicsom és paprika. Érdemes még megemlíteni a befőzött vagy nyersen oljaban-ecetben eltett cseresznye, alma és chili paprikákat, ezek remek alapételek lehetnek különleges pástétomok, krémek hátterének.
Töltelékek
Klasszikus töltelékek közé tartozik a darált hús, bacon, kolbász, lecsó, sonka, sajt, rizs és kuszkusz, amiket számtalan verzióban lehet kombinálni és fűszerezni. Felhasználhatunk maradék pástétomokat, szendvicskrémeket, sült zöldségeket és húsokat is. Szuper gyors töltelék készíthető konzerv halakból és babokból, csicseriborsóból, grillezett zöldségekből is pl. kuszkusszal, bulgurral vagy quinoa-val kombinálva. Reggelire különleges étel lehet a rántottával vagy tükörtojással töltött paradicsom vagy vöröshagyma.
Töltött zöldség receptek
Falatok
- Tonhallal töltött cseresznyepaprika
- Kéksajtos cukkini tekercs
- Cukkinis mozzarella falat
- Padlizsán tekercs diópestóval
Főételek
- Gesztenyés töltött sütőtök
- Mexikói vegán töltött paprika
- Vegán töltött paprika
- Gombás töltött paprika
- Kolbászos kuszkusszal töltött tök
- Töltött sütőtök
- Sajtos-hagymás töltött gomba
- Héjában sült sajtos-virslis töltött burgonya
- Héjában sült édesburgonya pikáns csirkemellel
- Rákkal töltött gomba
- Stilton sajttal és áfonyával töltött gomba
- Kétszer sült édesburgonya pikáns lencsével
- Csirkével töltött paprika paradicsommártásban
- Gesztenyés-kéksajtos töltött gomba
- Grillsajttal töltött édesburgonya
- Zöldséges curryvel töltött sütőtök
- Spanyol héjában sült töltött burgonya
- Kétszer sült édesburgonya tofuval
- Paprikával és dióval töltött gomba
- Sült édesburgonya gremolatával
- Csirkével és olajbogyóval töltött burgonya
- Édesburgonyával és csicseriborsóval töltött gomba
- Kacsával és kéksajttal töltött sütőtök
- Mexikói töltött sütőtök
Köretek
- Kéksajtos töltött gomba
- Olasz töltött gomba
- Héjában sült édesburgonya pikáns sajttal
- Héjában sült sajtos töltött krumpli
