A bacon szalonna, lencse és fokhagyma egy klasszikus kombináció, amely sok étel alapeleme. Példa erre a bacon, lencse és káposzta saláta, amely egy angol verzió. Negyed órán belül az asztalon lehet, elrontani nem nagyon lehet..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szelet angol bacon szalonna ( húsos)
- 20 dkg fodros kel
- 1 konzerv lencse
- só, bors
Elkészítés
- A káposztát megmossuk, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra felszeleteljük.
- A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük.
- A bacon-t csíkokra szeleteljük.
- A fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A lencsét lecsepegtetjük
- Egy nagy, mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát kissé megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a bacon csíkokat. Amikor a bacon barnul, hozzáadjuk a fokhagymát.
- Amikor a bacon ropogósra sült, hozzáadjuk a káposztát és a lencsét. Elkeverjük.
- Fedő alatt 4-5 percig pároljuk.
- Tálalás előtt sózzuk borsozzuk.
Tippek
- Főételként tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – adhatunk hozzá még tükörtojást vagy buggyantott tojást is. A tojásos verzió ideális hétvégi brunch-ra.
- Köret is lehet ünnepi sültek mellé – karácsonykor pl sült liba, sült pulyka mellé. Előnye az is, hogy előre elkészíthető, és könnyen felmelegíthető.
- Fodros kel helyett vékonyra szeletelt fekete káposzta vagy kelkáposzta is alkalmazható.
- A bacon lehet füstölt is.
- A bacon, lencse és káposzta saláta egy tuti egyszerű, ugyanakkor kiadós étel. Low-carb diétába is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu