A frissen fejtett lóbab a mediterrán országok egyik legkedveltebb nyári zöldsége. A lóbab és paradicsom saláta az ottomán konyha ízeit varázsolják aszatunkra. Remek vendégváró étel, hiszen különleges és előre elkészíthető..
Hozzávalók
- 45 dkg koktél vagy mini paradicsom
- 45 dkg friss lóbab
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek méz
- Fél tk őrölt római kömény
- fél tk őrölt fahéj
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 fej lilahagyma
- 2 ek mazsola
- 2-3 ek aprított petrezselyem zöld
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az olajat elkeverjük a mézzel, fokhagymával, fűszerekkel.
- A hagymát felszeleteljük.
- A paradicsomokat és hagyma szeleteket egy tepsibe tesszük, leöntjük a mézes, fűszeres olajjal, alaposan elkeverjük. 20 percig sütjük, hozzáadjuk a mazsolát, elkeverjük, további 10 percig sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a paradicsomokat.
- Közben a lóbabot 3-4 percig blansírozzuk, hideg víz alatt leöblítjük, majd kinyomkodjuk őket a fehér hártyából.
- Megszórjuk az aprított petrezselyem zölddel. Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként török, libanoni és egyéb közel-keleti főételek mellé.
- Különösen passzol grillezett, sült bárányhúshoz.
- Vegetáriánus, vegán étrendben is hasznosítható – tálaljuk párolt rizzsel vagy kuszkusszal.
- A paradicsom legyen érett és lehetőleg fürtös.
- A lóbab és paradicsom saláta nem csupán különleges, de nagyon egészséges is, tökéletes vegán, diétás, egészséges étrendekbe. Mivel kissé édes és mazsolás, gyereknek is nagyon ízlik!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu