A mustárfű (Jie Cai vagy Kai Choi) számos ázsiai konyha egyik legnépszerűbb zöld leveles zöldsége. Nem ugyanaz mint a pak choi, vagy a kínai káposzta, hanem egy zöld levelű és szárú, hosszúkás zöldség. Íze kesernyés, a spenót és fodros kel kombinációjára hasonlít. Hihetetlenül egészséges, ugyanis tele van tápanyagokkal – mégis alig használjuk az európai konyhákban. A kínai újévi ünnepek alatt érdemes kipróbálni – ez a mustárfű wokban mindössze tíz percet vesz igénybe. Ideális köretként egy kínai menüben.
Hozzávalók
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ piros chili
- 2.5 cm gyömbér
- 1 evőkanál földimogyoró olaj
- 450 g mustárzöld
- 3 evőkanál csirke- vagy zöldség alapleves
- Só bors
- Néhány csepp pirított szezámolaj
- 1 tk pirított szezámmag
Elkészítés
- Megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük majd darabokra szaggatjuk a mustárzöldet.
- Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát, gyömbért és az újhagymát (a zöld részét is). A chilit felaprítjuk.
- Egy wokban az olajat felhevítjük magas hőfokon.
- Amikor elkezd füstölni, hozzáadjuk a fokhagymát és gyömbér, és kevergetve 30 másodpercig világosbarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk az újhagymát és a chilit. Egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a mustárzöld darabokat és az alaplevest, majd körülbelül 5 percig keverjük, amíg a mustárzöld éppen megfonnyad. Meglocsoljuk egy kis szezámolajjal.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Közvetlenül tálalás előtt rászórjuk a szezámmagot.
Kapcsolatos receptek