A legegyszerűbb saláták általában mediterrán jellegűek, s bár legtöbbjük nagyon finom, néha-néha megkívánunk valami különlegeset, de olyat, ami nem macerás vagy időigényes, és amihez nem kell százféle különböző alapanyag. Ilyen alkalmakra ajánljuk a meleg sütőtök salátát, amely egy vendégváró menüben is megállja a helyét..
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 kg sütőtök
- 75 ml olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 45 ml vörösborecet
- 1.5 ek méz
- 1 kis lilahagyma
- ½ tk tört szárított chili
- 2 ek friss mentalevél (aprítva)
- 4 marék rukkola
- 4 ek fenyőmag
Elkészítés
- Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk be 200 fokra. A sütőtököt pucoljuk meg és vágjuk fel kb 2.5 cm-es kockákra, majd egy serpenyőben 3ek olajban pirítsuk meg egy kicsit őket.
- Amikor a sütő felmelegedett, öntsük át egy tepsibe, amit tegyünk be a sütőbe kb 20 percre, vagy addig, amíg a sütőtök kockák megpuhulnak. Néha-néha forgassuk, rázzuk meg, és vigyázzunk arra, hogy ne égjenek oda.
- Közben pörköljük meg a fenyőmagokat egy száraz serpenyőben – tegyük félre.
- Készítsük el az öntetet: a fokhagymát és lilahagymát vágjuk fel vékony szeletekre majd a maradék olajban süssük át üvegesre. Adjuk hozzá a vörösborecetet majd a mézet, a lilahagyma szeleteket és a chilit. Keverjük el egy sziruppá kb 5 percig.
- Amikor a sütőtök megpuhult, öntsük át egy nagy tálba, és keverjük el a meleg öntettel, majd szórjuk rá az aprított mentaleveleket.
- Minden tányérra tegyünk 1-1 marék rukkolalevelet majd a sütőtöksalátát, és szórjuk meg fenyőmaggal. Tálaljuk egyből.
Tippek
-
A salátát fogyaszthatjuk vendégváró előételként, köretként, de akár főételként is egy gyors ebédhez vagy vacsorához. Az utóbbi esetben tálaljuk zsemlével, vagy crostinivel, vagy pita kenyérrel
-
Hidegen is finom – a maradékot felhasználhatjuk szendvicstöltelékként vagy pikniksalátaként!
-
Méregtelenítésre is alkalmas étel, párosítsuk barnarizzsel!
A meleg sütőtök saláta egész évben egy nagyon finom, pikáns és kimondottan egészséges saláta.
Zest.hu