A szabadtéri sütés-főzés nosztalgiáját a génjeinkben hordjuk, így a mai napig a nyári esték egyik leghangulatosabb programja egy kerti grillezés. Persze a modern kerti sütögetés már nem a hagyományos tűz körüli nyársalást jelenti, hanem egy grillsütőn való sütés-főzést. A szalonnasütés is tovább lépett – mindenféle húsos, halas és zöldséges ételeket is készíthetünk. Egy valami nem változott – a grillezés továbbra is elsősorban férfimunka!
A grillezés általában egy családi vagy baráti összejövetel fókuszpontja, azonban még egy laza kerti partinak is vannak feltételi és szabályai. A grillezés sorozatunkban tippeket és ötleteket adunk ahhoz, hogy miképp lehet egy tuti kerti, teraszi grillezést garantálni vendégeinknek.
Mielőtt bárkit meghívunk vendégségbe, gondoljuk át, hogy mire van szükségünk, mit kell előkészíteni és mit kell megszervezni. A spontán grillezés egy illúzió – egy igazán jó kerti parti koncentrált szervezést és felkészülést igényel. Íme néhány fontos szempont:
Kellékek
-
Először is szükségünk van egy grillsütőre, ez lehet mobil, épített – mini, közepes vagy nagy. A lényeg, hogy a passzoljon a térbe – azaz a teraszra ne vegyünk egy óriási berendezést, visszont egy nagy kertben, nagy társaságra egy mini hordozható grillsütő nem elég!
-
Grillezni akárhol lehet – kertben, teraszon, erkélyen stb. Akiknek nincsen kertjük, a legközelebbi parkban, réten rendezhetnek egy pikniket. Manapság már lehet kapni eldobható grillt is, amely egy alumínium tepsi, ez kiváló ilyen alkalmakra! Léteznek összecsukható, hordozható grillek is – ezek nem égetik le a füvet.
-
A grillezéshez speciális kellékek szükségesek– grilllapát, fogók, hosszú gyufa stb. Tippeket ehhez a grillezés – kellékek és előkészületek bejegyzésben olvashatunk.
Ételek – italok
- Gondoljuk át alaposan, hogy mit sütünk, főzünk a szabadban. Az ételek legyenek egyszerűk, és bevált receptek. Ne a vendégeken kísérletezzünk! Íme néhány tuti grill recept>>
-
Az ételeket készítsük elő 1-2 órával a sütés előtt, és feltétlenül a hűtőszekrényben tároljuk őket – ne a konyhaasztalon! Bár a grillezés férfi munka, az ételek pácolását, a nyársak készítését az végezze, akinek gyakorlata van a konyhában. Pácolási tippek>>
-
Ne feledkezzünk meg nassolnivalókról, és „várakozó” ételekről – azaz amíg a mester grillez, a vendégeket kínáljuk meg mártogatósokkal, parti szendvicsekkel, sós aprósüteményekkel stb!
-
A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes előre készíteni néhány pikáns szószt vagy mártást. Természetesen a saláták is fontosak.
-
A grillezés nem egy egyszerű dolog – gyakorlat teszi a mestert. Lehetőleg ne okozzunk gyomorrontást a vendégeknek, így figyeljünk arra nagyon oda, hogy a húsok alaposan átsültek, de nem kormosak – a zöldségek csíkosak, de még ropogósak. Fontos grillezési tippek>>
-
Nyáron gyorsabban iszunk, hiszen szomjasabbak vagyunk, ezért az alkohol is hamarabb megárt. Bár a borozgatás és sörözés a kerti partik velejárója, biztosítsunk sok vizet, üdítőt és lehetőleg kezdjük gyenge koktélokkal a partit – íme néhány nyári koktél receptje!
Ha minden feltétel adott, és az idő is kellemes, a grillezés a nyári délutánok és esték legszebb élménye lehet!
