A paradicsomos padlizsán csicseriborsóval az arab, azaz közel-keleti konyhák egyik alapétele, így rengeteg verziója létezik. A következő recept egy marokkói változat, amely sóban eltett citrommal lesz különleges. Egyszerűen elkészíthető és változatosan felhasználható..
Hozzávalók
- 50 dkg padlizsán
- Kb 5 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- Fél sóban eltett citrom (vagy 1 mini)
- 1 ek őrölt római kömény
- 1 ek pirospaprika
- 1 nagy csipetnyi chilipehely
- 1 konzerv aprított paradicsom (40 dkg)
- 1 tk cukor
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
- 1 csokor koriander levelei
Elkészítés
- A padlizsánt hosszában felvágjuk, majd hosszú, kifli alakú csíkokra felszeleteljük.
- A hagymát félbevágjuk, felszeleteljük.
- Egy nagy serpenyőbe 3 ek olajat öntünk, kicsit megsózzuk, majd a padlizsán szeleteket megpuhítjuk. Amikor kissé megbarnultak, egy tányérra átszedjük.
- A maradék olajban a hagymát puhára sütjük, hozzá préseljük a fokhagymákat, 1-2 percig kevergetjük.
- Közben a citrom húsát kivágjuk, a héjét vékony csíkokra szeleteljük.
- A citromhéj csíkokat és a fűszereket a hagymához adjuk, egy percig kevergetjük. Felöntjük a paradicsom konzervvel, hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, a koriander felét és cukrot. Sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, kb 1 deci vízzel felöntjük.
- 10 percig rotyogtatjuk, megkóstoljuk – ha szükséges, adunk hozzá még cukrot, sót vagy borsot. Belekeverjük a sült padlizsán szeleteket, 5 percig főzzük.
- A maradék koriander leveleket felaprítjuk, a padlizsánba keverjük.
Tippek
- Fogyaszthatjuk köretként vagy főételként is. Köretként remek arab jellegű sültek mellé – különösen bárányhúshoz passzol. Főételként fogyasszuk kuszkusz vagy párolt rizs társaságában. Langyosan vagy hidegen remek saláta lehet pita kenyérbe töltve!
- Ha konyhakész sóban eltett citromot alkalmazunk, akkor 1 egész citromra van szükségünk, ugyanis ez sokkal kisebb, mint a házilag eltett citrom. Sóban eltett citrom házilag>>
- Adhatunk hozzá több chilit is, ha a csípős ételeket kedveljük.
- Lehetőleg barna nádcukrot alkalmazzunk, ez egészségesebb.
- A paradicsomos padlizsán csicseriborsóval a klasszikus étel egyik pikánsabb verziója, érdemes kipróbálni!
Kapcsolatos cikkek
- Paradicsomos padlizsán
- Padlizsán receptek
- Csicseriborsó receptek
- Marokkói receptek
- Sült zöldségek
Zest.hu