Párolt vagy blansírozott zöldségeket könnyen feldobhatunk egyszerű mártásokkal, szószokkal vagy egyéb zöldségekkel. Példa erre a babos brokkoli recept, amely remekül kísér húsos, halas főételeket.
Hozzávalók
- 25 dkg zsenge vagy lila brokkoli
- 3 dkg mogyoró (lásd tippek)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 10 dkg lilahagyma
- 2.5dkg olajos szardella
- 10 dkg lecsurgatott fehér bab konzerv
- Só, bors, citrom
Elkészítés
- A brokkoli szárát levágjuk, sós, forró vízben kb 4 percig blansírozzuk.
- Szűrőn lecsurgatjuk.
- A mogyorót kissé összetörjük, száraz serpenyőben megpörköljük.
- A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük, majd forró olajban a durván felaprított fokhagymával puhára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott szardellát és a lecsurgatott babot. 5 percig sütjük tovább. Sózzuk, borsozzuk.
- A brokkolit egy tálon elrendezzük, leöntjük a babos hagymával.
- Megszórjuk a mogyoróval, majd citromlevet facsarunk rá.
Tippek
- A mogyoró lehetőleg blansírozott legyen. Helyettesíthetjük fenyőmaggal, dióval, vagy mandulával is. Karácsonyias lehet sült gesztenyével elkészítve.
- A csípős ízek kedvelői kiegészíthetik aprított chilivel vagy szárított chili pehellyel.
- Mivel a szardella hal, így vegetáriánusok, vegán étrendet követők számára hagyjuk ki!
- A babos brokkoli egy nagyon egyszerű és érdekes köret, tálaljuk sült húsok és halak mellé! Bár a brokkoli a recept főszereplője, ugyanezzel a babos mártással egyéb blansírozott zöldségeket is leönthetünk: pl zöldbab, kelbimbó, kelkáposzta, lóbab, szójabab stb.
- Perfekt köret nyári grillezéshez is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu