A sült paradicsom saláta nagyon egyszerűen elkészíthető étel – amely melegen lehet köret, hidegen lehet saláta. Érdemes akkor elkészíteni, amikor a sütőben már valami mást is sütünk, és marad egy kis hely valami extra finomságra..
Hozzávalók
- 25 dkg koktél vagy mini, hosszúkás paradicsom
- 1 lilahagyma, gerezdekre vágva
- 2 ek balzsamecet
- 1 tk oregánó
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra bemelegítjük.Közben a hagymát gerezdekre vágjuk.
- Egy kis tepsiben a hagymát és a paradicsomokat elkeverjük, leöntjük a balzsamecettel és az olajjal, majd megszórjuk az oregánó levelekkel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kézzel átforgatjuk, majd 20-25 percig puhára sütjük.
Tippek
- Melegen tálaljuk sült húsokhoz, halakhoz – különösen passzol grillezett ételek mellé.
- Hidegen ideális chutney, vagy saláta lehet belőle – nagyon finom szendvicsekben, kéksajtok vagy felvágottak kiérőjeként. A maradékot pizza feltétként is hasznosíthatjuk.
- Mivel kissé édes, gyerekek is szívesen fogyasztják.
- Parti falatokhoz is felhasználható – pl töltsünk meg leveles tészta kosárkákat vagy tálaljuk puffancs, blini, sós keksz feltétként.
- A sült paradicsom saláta nem csupán a mediterrán ízeket idézi fel, de nagyon egészséges is, így remekül passzol egy egészséges étrendbe. Méregtelenítés alatt is fogyasztható (akár főételként is pl párolt barnarizzsel vagy főtt lencsével elkeverve).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu