A chilis sült sütőtök egy pikáns verzió, ajánljuk azoknak, akik kedvelik a csípős ízeket. Elkészítése roppant egyszerű, és ha a sütőben sül valami húsféle, akkor ideális az alsó polcon való sütéshez..
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 8 gerezd fokhagyma
- Néhány szál rozmaring
- 1 piros chili
- 3 ek olívaolaj
- 1 maréknyi dió vagy fenyőmag (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt kettévágjuk, magtalanítjuk, majd kifli alakú szeletekre vágjuk (héj maradjon!).
- A chilit magtalanítjuk és felaprítjuk, a fokhagymákat egy késsel kissé összetörjük (nem kell megpucolni!), a rozmaring szálakat egy ollóval 5-cmes darabokra vágjuk.
- Egy tepsibe helyezzük a szeleteket, megszórjuk a fokhagymával, rozmaringgal, chilivel, majd sózzuk, borozzuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. A kezünkkel egyenletesen elkeverjük.
- 40-45 percig puhára sütjük.
- A diót vagy fenyőmagot száraz serpenyőben megpörköljük. Tálalás előtt a sült sütőtökre szórjuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett vagy sült húsok mellé – ideális pl sült csirke köreteként, ugyanis egyszerre tudjuk a két ételt a sütőben sütni (persze időzítsünk!).
- Hidegen is finom, a maradékot tálaljuk felvágottak mellé, vagy készíthetünk szendvicset, salátát, pástétomot is belőle.
- Főételként is fogyasztható pl párolt barnarizzsel – ideális vegán étrendbe vagy méregtelenítés alatt.
- Különösen finom olajtökkel készítve, de orange vagy kerek sütőtök is jó.
- A chilis sült sütőtök nem csupán egy pikáns verzió, de nagyon egészséges is, különösen passzol egy egészségtudatos étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu