Sütés során érdemes a sütő mindkét polcát kihasználni. A következő sült zöldségek lencsével kiegészítve egy kiadós köretté válnak, amely változatosan felhasználható. Ráadásul szuper egészséges is.
Hozzávalók
- 1 bögre lencse
- 2 kisebb cukkini
- 1 kisebb padlizsán
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 piros kaliforniai paprika
- 4 ek olívaolaj
- Fél tk szárított chili pehely
- 3 dkg mogyoró
- 1 citrom
- 3 ek aprított petrezselyem zöld
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A lencsét leöblítjük, majd hideg vízzel alaposan ellepjük, puhára főzzük. Ez kb 15-20 perc.
- A zöldségeket 5 centis hasábokra felvágjuk, egy tepsiben elrendezzük, leöntjük az olajjal, majd meghintjük a chilivel.
- A bemelegedett sütőben kb 20-30 percig sütjük.
- A mogyorót olaj nélkül kissé megpörköljük, hűlni hagyjuk, felaprítjuk.
- A citrom héját lereszeljük, elkeverjük a mogyoróval és a petrezselyem zölddel.
- A főtt lencsét lecsurgatjuk, majd a készre sült zöldségekkel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citromlevet.
- Tálalás előtt belekeverjük a citromos, mogyorós petrezselyem zöldet.
Tippek
- Melegen vagy langyosan is tálalhatjuk. Ideális köret sült húsok, halak mellé.
- Főételként is fogyasztható friss zsemlével, kenyérrel tálalva – akár pita lepénybe is tölthetjük.
- A zöldségeket kiegészíthetjük hagymával és fokhagymával is.
- A lencse lehet zöld vagy barna (ideális a puyi) – fontos azonban az, hogy ne főzzük túl, maradjon kissé harapós!
- Konzerv lencsét is alkalmazhatunk, ezt öblítsük le forró vízzel, csepegtessük le, majd keverjük el a forró sült zöldségekkel.
- A grillezett zöldségek lencsével egy szuper egyszerű köret, továbbá vegán, így passzol diétás, méregtelenítő, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu