A krumplipüré az egyik legnépszerűbb alapételünk, éppen ezért (vagy ennek ellenére) nem variálunk az alaprecepten. Pedig egyéb zöldségekből is lehet fantasztikus püréket készíteni, amelyekkel feldobhatunk egy mindennapi étkezést. Íme néhány zöldségpüré tipp és recept.
Pürézhető zöldségek
Valójában szinte minden zöldség pürézhető, de leginkább gumós zöldségekből lehet igazán krémes, selymes püréket készíteni. Ideális a sütőtök, vajrépa, paszternák, rutabaga, karalábé, sárgarépa, cékla, édesburgonya, zellergumó. Ezeket kombinálhatjuk burgonyával vagy egymással is. Pl nagyon jó kombináció a rutabaga-sárgarépa, zellergumó-burgonya, paszternák-karalábé. Jól pürézhetők a hüvelyesek és káposztafélék is – pl bab, csicseriborsó, zöldborsó, karfiol, kelbimbó – továbbá avokadó, póréhagyma, édeskömény, spenót, spárga, brokkoli is érdekessé varázsolhatja a pürét.
Zöldségpüré készítése
A legtöbb zöldségpüré a krumplipüré készítéshez hasonlít.
- A zöldségeket megpucoljuk, durván felaprítjuk, majd enyhén sós, hideg vízben forráspontig felmelegítjük. Fedő alatt, alacsony hőfokon, puhára főzzük. A zöldségek főzési ideje változó – ezt vegyük figyelembe, ha kombinálva főzzük őket. A legtöbb gumószöldség kb 15 percet (kivéve a paszternákot), míg a friss hüvelyesek 5-10 percet igényelnek. A száraz babfélék kb egy órán át főnek puhára, továbbá elő kell áztatni őket (bár konzerv is alkalmazható, amit nem kell már főzni, csak felmelegíteni).
- Az átfőtt zöldségeket lecsurgatjuk és pürézzük – használhatunk botturmixot, kézi mixert vagy krumplitörőt. Pürézés közben adjunk fokozatosan hozzá vajat, margarint vagy olívaolajat, esetleg tejet, tejfölt vagy krémes joghurtot. Kiegészíthetjük aprított zöldfűszerekkel is. Sok esetben érdekesebb állagot kapunk, ha nem pürézzük teljesen pépessé a zöldségeket.
- Tálalás előtt kóstoljuk meg – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Díszítsük aprított zöldfűszerrel vagy újhagymával, chili darabokkal, illetve pirított magvakkal, diókkal, hagymával vagy egy kis kocka vajjal (vagy locsoljuk meg kevés olajjal, libazsírral).
Tippek
- A zöldségpüré általában nem a legmutatósabb étel az asztalon– így ügyeljünk a prezentációra. Nyomózsákkal kis halmokat formálhatunk, vagy tálaljuk individuális edénykékben valami csábító feltéttel megszórva, leöntve.
- A krumplipüré általában töményebb, mint egy zöldségpüré – ennek oka a krumpli keményítőtartalma. Éppen ezért tejre nincs igazán szükség zöldségek pürézésénél, és sűrűbbé varázsolhatjuk főtt csicseriborsó vagy bab hozzáadásával. Vagy a zöldségek közé főzhetünk 1 kis burgonyát is – ez segít a krémes állag elérésében.
- A legtöbb zöldségpüré egészségesebb a krumplipürénél, de csak akkor, ha nem főzzük túl. Továbbá többségük alacsony szénhidrátot tartalmaz, így alacsony a Glikémiás index értéke, és passzol szétválasztó, low-carb diétákba is (azaz lehet szénhidráttal és fehérjével is kombinálni). Tejtermékek alkalmazása nélkül a zöldségpüré vegán, diétás és méregtelenítésre is alkalmas.
- Zöldségpürét készíthetünk sült vagy grillezett zöldségekből is – ezeket már nem is kell ízesíteni!
- Maradék zöldségpürét ne dobjunk ki – hússal, hallal vagy sajttal összegyúrva remek puffancsokat készíthetünk belőlük (csupán süssük ki forró olajban!). Liszttel elkeverve pedig muffin, lepény, palacsinta készítéshez is felhasználhatjuk. Némely zöldségpüré hidegen remek mártogatóssá varázsolható!
- A főzőlevet ne öntsük ki – ideális levesalapok, mártások készítéshez. Hidegen nagyon jó méregtelenítő ital.
- A zöldségpüré ideális babaétel, különösen a hozzátáplálás ideje alatt (azonban se sóval, se tejtermékkel nem szabad dúsítani!)
- A legtöbb zöldségpüré nagyon egészséges, így érdemes kipróbálni a megszokott krumplipüré helyett. Fogyasszuk rendszeresen egy egészséges étrend keretében!
Zöldségpüré receptek
- Zellerpüré fenyőmaggal
- Petrezselymes zellerpüré
- Kéksajtos zellerpüré
- Céklapüré
- Batátapüré
- Krumplipüré
- Káposztás krumplipüré
- Szalonnás kelbimbópüré
- Fokhagymás csicseriborsó
- Pórés babpüré
- Fokhagymás sárgarépapüré
- Fokhagymás kerekrépa és paszternák püré
- Spenótos karfiol
- Krumplipüré avokádóval
- Zeller és sárgarépa püré
Kapcsolatos cikkek