A spenót és a csicseriborsó két nagyon egészséges étel, és ráadásul remekül kiegészítik egymást. A spenótos csicseriborsó egy hagyományos marrakói étel, ami Spanyolországban is nagyon népszerű lett – a legtöbb tapas bár egyik főszereplője. Fogyaszthatjuk előételként vagy köretként – hidegenvagy melegen..
A spenótos csicseriborsó elkészítése roppant egyszerű – és aránylag gyors is. Elrontani nem igazán lehet, az eredmény isteni finom – így egy igazi tuti recept!
Hozzávalók
- 50 dkg friss spenót (vagy 25dkg fagyasztott)
- 4 ek oliva olaj
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 40 dkg főtt csicseriborsó (avagy 1 konzerv)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk paprika
- 1 citrom leve
- Só, bors
Elkészítés
- A spenótot főzzük meg fedő alatt kevés sós vízben (max 5 perc), majd egy szűrőn keresztül nyomjuk ki belőle alaposan a vizet. Vágjuk fel apró darabokra.
- Forró olajban süssük meg a fokhagymát 1-2 percig, amikor aranysárga színű, adjuk hozzá a római köményt, paprikát, csicseriborsót, spenótot és citromlevet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Fedő alatt, takarékon, kb 15-20 percig főzzük. Néha-néha keverjük meg, és figyeljünk arra, hogy ne égjen oda (ami könnyen előfordulhat!)
Tippek
- Nagyon finom köretként sok-sok étel mellé, de különösen ajánljuk grillezett hal vagy fasírozott és egyéb sült húsfélékhez.
- Csicseriborsó konzerv helyett friss csicseriborsót is alkalmazhatunk, de ezt ajánlatos előre megfőzni, és 40 dkg-ás adagokat lefagyasztani (400 gr egy konzerv mennyisége, és a legtöbb recept 1 konzervet igényel). A lefagyasztott adagokat így más ételekhez is könnyen fel lehet használni!
Mivel a spenótos csicseriborsó egy nagyon egészséges étel, így remek méregtelenítésre, fogyókúrázóknak és diétázóknak is.
Kapcsolatos cikkek