A következő szalonnás brokkoli 10-15 perc alatt összedobható, így főételként ideális rohanós napokra. Nagyon jó köret is lehet, különösen vadak és ünnepi sültek mellé..
Hozzávalók
- 10 dkg húsos szalonna (füstölt)
- 3 dkg mandulapehely
- 1 ek olívaolaj
- 30 dkg brokkoli rózsa (kb 1 nagy fej)
- 1 citrom
Elkészítés
- A brokkoli szárát levágjuk, a rózsákat óvatosan leválasztjuk.
- A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben zsírjára sütjük. Amikor megbarnult, hozzáadjuk a mandulapelyhet, aranysárgára sütjük.
- Kiszedjük papírtörölközőre, a serpenyőt kissé áttöröljük.
- Az olajat felforrósítjuk a serpenyőben, hozzáadjuk a brokkoli rózsákat, 1-2 percig kevergetjük.
- A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Ezeket a brokkolihoz adjuk. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk.
- Tálalás előtt megszórjuk a sült szalonna és mandula darabokkal.
- Melegen tálaljuk. Kissé meglocsoljuk citromlével, borsozzuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként egészben sült húsokhoz, vagy laza főételként friss kenyérrel, zsemlével, párolt rizzsel, krumplipürével párosítva.
- Vigyázzunk arra, hogy a mandula ne égjen meg, különben keserű lesz!
- A brokkoli szárát ne dobjuk el – finom krémlevest vagy alaplevest lehet belőle készíteni!
- Ideális a bacon vagy pancetta szalonna.
- A citrom lehetőleg fényezetlen vagy bio termék legyen!
- A brokkoli lehet lila vagy bimbós brokkoli is (ebben az esetben a zsenge szárakat is hasznosítsuk!)
- A szalonnás brokkoli egy tuti egyszerűen elkészíthető étel, kezdőknek is ajánljuk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu