A zöldségfélék az egyedüli ételcsoport, aminek pozitív hatásait még nem vétózták meg újabb és újabb tanulmányok, kisérletek vagy szakvélemények, bár az mindenki által elfogadott, hogy a legtöbb zöldség nyersen a legegészségesebb. Ezt követi a párolás majd a grillezés (de csak akkor, ha nem ég meg az étel). A grillezett zöldségek fogyasztása tehát egy remek és gyors megoldás ahhoz, hogy a napi vitaminbevételünket növeljük, a derékbőségünket viszont csökkentsük. Ráadásul roppant egyszerűen elkészíthető, még kezdők számára sem kihívás..
Alapanyagok
- Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápai paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-póré-salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek se macerás pácolást, se sok időt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes félig vízben megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani.
- A grillezett zöldségeket többféleképpen lehet elkészíteni – a szabadban (faszenes vagy lávaköves grillsütőn); a konyhában, grill alatt a sütőben vagy grillserpenyőn.
- A zöldségeket lehet önmagukban, csoportosan vagy nyárson grillezni. Némely zöldség még pucolást sem igényel – egyben, héjjal együtt mehetnek a grillre. Ilyen pl a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, amelyek héját a grillezés után eltávolítjuk.
- A zöldségeket nem szükséges bepácolni, csupán olajjal vékonyan megkenni, hiszen a jellegzetes ízt a grillezés adja – főleg a faszén – majd a grillezés után tovább lehet ízesíteni valami egyszerű öntettel. De akik pácolva szeretik, azoknak íme néhány pác és öntet grill zöldségekhez>>
Grillezett zöldségek készítése
- Grillezett zöldség csíkok: A zöldségeket vágjuk fel falat vékony csíkokra vagy szeletekre –pl. a cukkínit, padlizsánt, batátát hosszában kb 1cm-es csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót félbe – majd egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb 5 percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak! (Tipp: a padlizsánt grillezés előtt érdemes sós olajban kb 10 percig állni hagyni).
- Zöldség nyársak: A zöldségeket vágjuk fel kb 3cm-es darabokra, kenjük meg a páccal vagy olajjal, majd egy előre beáztatott fapálcikákra (vagy fém nyársakra) tűzdeljük fel őket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk, amelyek grillezési ideje hasonló – pl cukkíni, mini-paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. Félig főtt újburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is érdemes először 2-3 percig vízben forralni) – préseljünk közéjük friss babérleveleket! Ismételten legyünk óvatosak, hogy a zöldségek ne legyenek szenesek!
- Grillezett zöldségek sütőben: Télen, vagy ha nincs lehetőségünk nyáron al fresco grillezésre, a konyhai sütőben is grillezhetünk – nyársakat is, bizonyos zöldségeket önmagukban is – de talán érdemesebb több zöldségfélét összevágni (közepes szeletetekre, darabokra), és egy tepsiben grill alatt megsütni, vagy sült zöldségeket készíteni. Ebben az esetben öntsünk a zöldségekre több olajat (amit a sütés után leszűrünk, és salátaöntetként használunk. (Tipp – ha adunk egy chili paprikát (félbe vágva) a zöldségekhez, nagyon pikáns lesz a zöldségek íze!). Ehhez a változathoz a fent említett zöldségek mellett még alkalmas (egészben) a bébi kukorica, bébi cukkíni is. Paradicsomot mellőzzük, vagy csak az utolsó 5-10 percre tegyük a grill alá. A grillezés ideje a sütőtől függ – de kb 15-20 perc.
Grillezett zöldségek felhasználása:
-
Köretként – kimondottam passzol egyéb grill ételek mellé, de sült húsokhoz, halakhoz is. Tálaljuk natúron, vagy grill öntettel lelocsolva.
-
Szendvicsekbe – hidegen, melegen nagyon finom töltelék lehet, főleg mediterrán jellegű szendvicsekbe (pita, ciabatta, focaccia etc).
-
Pizza feltétkent – különleges ízt adhatunk a pizzának, különösen egy egészséges pizzának.
-
Salátákhoz – a grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd adjuk hozzá tésztához, kuszkuszhoz vagy zöldsalátalevelekhez, vagy csupán öntsük le egy egyszerű saláta öntettel
-
Mártogatósként – a grillezett zöldségeket egy robotgéppel turmixszoljuk össze, adjunk hozzá olívaolajat, citromlevet és egy préselt fokhagymát. Isteni finom mártogatós, amit szendvicskrémként is használhatunk!
-
Zöldséges ételekhez – a grillezett zöldségeket tovább módosíthatjuk, pl paradicsomszósszal vagy tejszínnel öntsük le, és szórjuk meg reszelt sajttal majd a grill alatt pirítsuk meg – de azok, akik diétáznak vagy fogyókúráznak, csakis zsírszegény sajtot és joghurtot használjanak!
A grillezett zöldségek egy remek étel méregtelenítésre is (pl barnarizzsel párosítva), de figyeljünk arra, hogy a a zöldségek ne legyenek túlgrillezve.
Grillezett zöldség receptek
Íme néhány kipróbált, tuti finom grillezett zöldség recept. A listát folyamatosan bővítjük:
- Grillezett zöldség saláta
- Grillezett paprika
- Grillezett spárga
- Grillezett kukorica
- Grillezett padlizsán
- Grillezett batáta
- Grillezett krumpli
- Grillezett spárga és avokádó saláta
- Grillezett cukkini saláta
- Édeskömény és grillezett cukkini saláta
- Grillezett cukkini és bab saláta
- Grillezett cukkini és mozzarella saláta
- Szezámmagos cukkini
- Grillezett zöldfűszeres burgonyasaláta
- Teriyaki szószban grillezett kukorica
- Grillezett édeskömény
- Grillezett póréhagyma zöldbabbal
- Grillezett spárga és cukkini saláta fetával
- Grillezett spárga szójás vajjal
- Grillezett spárga, avokádó és retek saláta
- Grillezett spárga fetával
- Mediterrán zöldséglepény
- Grillezett padlizsános spagetti
- Cukkini, cikória olajbogyós öntettel
- Padlizsán tekercs diópestóval
- Krumplisaláta grillezett zöldségekkel
- Grillezett miso mázas spárga
- Grillezett cikória chilis-kapribogyós öntettel
- Grillezett baba ganoush
- Grillezett padlizsán humusz
- Grillezett padlizsán tahini szósszal
- Grillezett zöldség és halloumi saláta
- Grillsajtos zöldség nyárs
- Grillezett újburgonya babérlevéllel
- Grillezett spárga mustáros-kapros mártással
- Grillezett cukkini fetával és paradicsommal
- Grillezett kukorica saláta
Kapcsolatos cikkek