A mediterrán ízek kedvelőinek ajánljuk a következő receptet. A rakott paradicsom és cukkini nagyon egyszerűen elkészíthető, ideális hűvösebb nyári estékre, amikor a meleg sütő nem okoz a konyhában trópusi éghajlatot..
Hozzávalók
- 4 nagy érett paradicsom
- 1 nagy cukkini
- 4 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lilahagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 ek aprított bazsalikom levél
- 1 ek aprított mentalevél
- 1 ek aprított petrezselyem levél
- Só, bors
Elkészítés
- A paprikát kettévágjuk – az egyik felét kis kockákra aprítjuk, a másikat csíkokra szeleteljük.
- A fokhagymát felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A paprika kockákat, hagymaszeleteket és aprított fokhagymát 2 ek olajban puhára sütjük.
- Közben egy paradicsomot felaprítunk, a serpenyőbe keverjük az aprított zöldfűszerekkel. 5 percig tovább sütjük, majd egy tepsibe átöntjük.
- A cukkinit és a három paradicsomot vékonyan felszeleteljük. A zöldségeket felváltva, rétegesen egymás tetejére vagy sorban egymás mellé helyezzük a tepsiben. A paprika csíkokkal leszórjuk.
- 2 ek olajjal lelocsoljuk, sütőben 25 -30 percig puhára és kissé barnára sütjük. Tálalás előtt zöldfűszer levelekkel díszítjük.
Tippek
- Sajtos verzió: 25 perc után mozzarella szeletekkel leborítjuk, majd grill alatt kb 5-10 percig megbarnítjuk. (persze így az étel már nem vegán, azonban főétel lehet pl. péksüteménnyel tálalva).
- Tálaljuk köreteként sült vagy grillezett húsok, halak mellé. Ideális családi, vendégváró ebédekre, vacsorákra. Általában gyerekeknek is ízlik.
- Hidegen is finom, pl töltelékként egy ciabatta zsemlében, de bekészíthetjük egy piknik kosárba is felvágottak mellé.
- A zöldfűszerek változtathatók – pl görög főételhez görög bazsalikomot vagy oregánót alkalmazzunk, franciáshoz tárkonyt és koriandert stb.
- A rakott paradicsom és cukkini nem csupán finom, de nagyon egészséges is. Passzol diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu