A cikória azon zöldségek közé tartozik, amivel sokszor nem tudunk mit kezdeni. Valójában ez egy nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség – fogyasztható nyersen, főzve, grillezve, párolva vagy sütve is, kissé diós íze sok ételt remekül feldob. Továbbá egészséges és alacsony kalóriatartalmú is. Az egyik legegyszerűbb elkészítési módja az, ha betesszük egy tepsiben a sütőbe, különösen, ha valami mást már amúgy is sütünk. Ez a sütőben párolt cikória rendkívül könnyen elkészíthető, és kiválóan passzol bárányhúshoz, baromfihúshoz vagy halhoz.
Hozzávalók
- 2 fej cikória (fehér vagy vörös)
- 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
- ½ citrom leve
- 1.5 dl csirke alapleves
- 4 szál kakukkfű
- Tálaláshoz: aprított zöldfűszer, ízlés szerint
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Eltávolítjuk a cikória barna vagy sérült leveleit, de ne vágjuk le a gumós végét!
- Mindegyiket hosszában kettévágjuk, és ezeket egy tepsibe tesszük egymás mellé. Felöntjük az alaplevessel és a citromlével, majd a citromot a tepsibe tesszük a fokhagymával együtt.
- A kakukkfű leveleivel megszórjuk, majd mindegyikre morzsálunk kevés vajat vagy tejmentes margarint.
- Megborsozzuk, alufóliával lefedjük és a sütőbe tesszük 25-30 percre.
- A fóliát levesszük, és a sütő felső polcán további 5-10 percig sütjük, amíg a cikória szép barna és puha nem lesz.
- Megszórjuk zöldűszerrel, és melegen tálaljuk.
Kapcsoltaos receptek