A következő paradicsomos sült tök fetával szuper előétel lehet egy mediterrán menüben, de tálalhatjuk köretként is grillezett húsok, halak mellé. Vegetáriánusok számára kiadós főétel lehet..
Hozzávalók
- 1 tök
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 ek olívaolaj
- Fél tk só
- 2 tk édesköménymag
- 1 konzerv aprított paradicsom
- Fél tk nádcukor
- 5 dkg feta
- Friss
- bazsalikom levelek
Elkészítés
- A tököt másfél centis karikákra felszeleteljük, majd kiskéssel a magházát és rostos belét kivágjuk.
- A tök karikákat egy keverőtálba tesszük, leöntjük 4 ek olajjal, a só felével, majd 2 gerezd fokhagymát rápréselünk. Kézzel minden karikát jól bedörzsölünk a fokhagymás olajjal, 30 percig pihentetjük.
- Közben elkészítjük a paradicsomos mártást.
- A maradék fokhagymát felszeleteljük és az édeskömény maggal fél ek olajban kissé átsütjük. Amikor a fokhagyma barnulni kezd, hozzáadjuk a paradicsomot, cukrot, sót és kevés őrölt borssal meghintjük. Kb 8 percig sűrű mártássá főzzük, majd botturmixszal vagy aprítógépben pürézzük.
- A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben a tök karikákat mindkét oldalon barnára sütjük.
- Egy tálaló edényben a karikákat egymás mellé, majd rétegesen egymásra helyezzük, és a paradicsomos mártással leöntjük.
- A fetát rámorzsáljuk, bazsalikom levelekkel megszórjuk.
- Borsozzuk.
Tippek
- Tálaljuk langyosan vagy kihűlve.
- Kihűlve remek tapas-ként vagy előételként. Langyosan szuper köret lehet sültek mellé. Pita kenyérbe töltve vagy kenyérlepénnyel tálalva laktató vegetáriánus főétel lehet.
- A tök karikákat grillezhetjük is.
- A paradicsomos mártás elkészíthetjük friss, érett paradicsomból is, kb 30 dekára lesz szükségünk.
- A paradicsomos sült tök fetával egy érdekes verzió, és aránylag egészséges is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu