Élelmiszer boltok, delik, kulinárisok és cukrászdák egyre nagyobb választékban kínálnak gluténmentes termékeket, egyre elfogadhatóbb áron. Ez annyiból jó, hogy ha rohanós életmódot élünk vagy sokat utazunk, akkor egy instant ínyencség vágya gyorsan kielégíthető. Gluténmentes édességek azonban nagyon egyszerűen készíthetők házilag, amelyek nem csupán adalékmentesek, de kontrolálni tudjuk a zsír és cukortartalmukat is.
Mi a glutén?
A glutén vagy más néven sikér, egy vízben nem oldódó, de a vizet megkötő rugalmas kolloid anyag. A glutén két fehérje keveréke, a gliadin ( 75%) és a glutenin (25%), amely a búzafélékben fordul elé. Ez a fehérje kombináció teszi a tésztákat rugalmassá és nyújthatóvá – sikér nélkül nem lehet normál péksüteményeket sütni. Azonban sok édesség, sőt még sütemény is, készíthető sikér nélkül.
Gluténmentes étrend
Bár a gluténmentes étrend felkapottá vált az elmúlt évtizedben, különösen a nyugati egészségtudatos körökben, nagyon sokan valóban érzékenyek vagy allergiások a gluténre, így számukra egy gluténmentes étrend nem egy trendi vagy „egészséges” diéta hanem egy szigorú életmód – különösen a cöliákia immunbetegségben szenvedők számára. Lásd Gluténérzékenység és cöliákia>>
Gluténmentes sütemények
Nagyon sok sütemény elkészíthető egyéb lisztekkel. Csupán cseréljük le a normál búzalisztet gluténmentes lisztkeverékre. Sütemények készítéshez kiváló a rizsliszt, hajdina liszt, kukoricadara, darált mandula, zabliszt és darált zab. Kerüljük a burgonya lisztet – keménnyé válik sütemény (és krumpli íze van). Ezeket a süteményeket könnyen gluténmentessé lehet varázsolni a lisztek lecserélésével:
- Muffinok
- Brownies
- Kekszek
- Gyümölcstorták
- Amerikai palacsinta
- Lepények
- Müzliszeletek
- Mandulás sütemények
- Gofri receptek
Receptek és további információ a gluténmentes sütemények bejegyzésben találhatók.
Gluténmentes desszertek
Nagyon sok édesség alapvetően gluténmentes – elvileg. Ilyen pl a legtöbb csokihab, gyümölcshab, madártej, marcipán, gesztenyepüré, fagylalt, vaníliasodó stb. Azonban a konyhakész, cukrászati termékekkel vigyázni kell, mert többségük lisztet alkalmaz sűrítéshez. De ha saját magunk készítjük el ezeket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nincs az ételben glutén – a sűrítéshez szükséges lisztet a legtöbb receptben le lehet cserélni csicseriborsó- vagy kukoricalisztre, illetve ételkeményítőre.
Gluténmentes alapanyagok édességekhez
Szuper finom és egyszerű édességeket lehet készíteni a következő alapanyagokból:
- Kakaópor, csokoládé, tejszín, tojás, friss, fagyasztott, aszalt és konzerv gyümölcsök, zöldségek, pudding rizs, zabpehely, quinoa, diók, mogyorók, kukoricapehely, puffasztott rizs, agar-agar
Amikre figyeljünk:
- Tortabevonatok, mázok, puddingporok, sütőporok, zselék, drazsék, szószok-mártások. Ezek mind tartalmazhatnak glutént.
Gluténmentes lisztek
A legtöbb sütemény és sok egyéb édesség alapja a gabona liszt. A legtöbb kalászos gabonában van glutén – pl a búza, rozs, árpa, tönköly, durumbúza. Gluténmentes viszont a hajdina, rizs, quinoa, kukorica és a megfelelő körülmények alatt termesztett zab. Gluténmentes liszteket lehet kapni vagy készíteni a következő alapanyagokból is: diók, magvak (különösen mandula), kókusz, burgonya, tápióka, babok és lencsefélék. További gluténmentes alapanyagok>>
Gluténmentes édesség receptek
Desszertek, amik lisztmentesek vagy gluténmentesek lehetnek megfelelő lisztet alkalmazva:
- Vanília mártások
- Konyakos mártások
- Joghurtkrémek, gyümölcshabok
- Fagylaltok
- Jégkrémek
- Zabkása receptek
- Crumble receptek
- Túrótorták
- Trifle receptek
- Gofri receptek
Gluténmentes Desszertek
- Gluténmentes gofri
- Bodzás gluténmentes placsinta
- Vegán diós zabpehely palacsinta
- Vegán zabpehely gofri mandulával
- Vegán mandulás palacsinta
- Zabpehely palacsinta
- Bodzás gofri
- Citromos-mandulás gofri
- Almás-fahéjas amerikai palacsinta
- Vegán és glutenmentes gofri
- Gluténmentes kakaós-málnás gofri
- Hajdina palacsinta
- Almás-fahéjas gofri
- Zöld teás gofri
- Kókuszos palacsinta
- Sült szilvás pohárkrém
- Fűszeres mandarin gránátalmával
- Narancsos füge pisztáciával
- Kókusztejberizs
- Kínai sült banángolyók
- Sült vaníliakrém
- Mandarinos sült vaníliakrém
- Narancs zselé
- Túrós tészta
- Krémes sült körte
- Narancsos quinoa mazsolával
- Sült szilva kompót
- Chilis grillezett ananász
- Juharszirupos grillezett ananász
- Gluténmentes kakaós gofri
- Kókuszos-zöldcitromos palacsinta
- Kókuszos zabpalacsinta
- Fehércsokis sajttorta
- Málnás-mandulás morzsa
- Gluténmentes kókuszos amerikai palacsinta
- Málnás-mandulás zabpalacsinta
- Mandulás-meggyes amerikai palacsinta
- Bogyós gyümölcsös palacsinta kehely
- Szilvás crumble
- Kókuszos gofri karamellizált ananásszal
- Vegán mandulás palacsinta naranccsal
- Zöldcitromos-joghurtos palacsinta
- Mandarinos sült füge
- Csokis-mandulás amerikai palacsinta
- Gluténmentes almás-diós palacsinta
- Juharszirupban sült datolyaszilva gránátalmával
- Fagyasztott vegyes bogyós gyümölcskrém
- Zabkása fügével és pisztáciával
- Almás-szedres zabkása kehely
- Juharszirupban sült füge dióval
Sütés nélküli gluténmentes édességek
- Málnás csokoládéhab
- Csokoládéhab
- Madártej
- Angol citromkrém
- Mangós kókuszkrém
- Kókuszos keksz szalámi
- Diós darabok
- Diós golyók
- Dán rumos golyók
- Kókuszos rizsszelet
- Karácsonyi sajttorta
- Gluténmentes vegyes bogyós trifle
- Gránátalmás tejszínhab
- Narancsos-mandulás amerikai palacsinta
- Gránátalmás pohárkehely
További gluténmentes receptek>>