Marcipán massza házilag is készíthető – ennek előnye, hogy pontosan tudjuk mi van benne, továbbá tetszésünk, ízlésünk szerint színezhetjük, ízesíthetjük, állagát szükség szerint beállíthatjuk. Íme két marcipán alaprecept..
Alap marcipán massza
- Hozzávalók: 20 dkg mandulabél (hántolt), 20 dkg porcukor, fél dl víz
- Elkészítés: Ha a mandulabél héjas, akkor forró vízzel leöntjük, 2-3 perc múlva lecsepegtetjük, és a héjat lehúzzuk. A mandulabeleket kiszárítjuk (vagy 1.2 napon keresztül a kamrában vagy alacsony hőfokon a sütőben, ahol az sem baj, ha kissé megpörköl, így jobb állagú masszát kapunk). Ezt követően ledaráljuk, aminek a felét a porcukor felével elkeverjük. A cukor másik felét a vízzel sziruppá főzzük, hűlni hagyjuk, majd a cukros mandulával sima masszává gyúrjuk, miközben a maradék manduladarát fokozatosan adagoljuk hozzá.
Tojásos marcipán massza
- Hozzávalók: 35 dkg darált mandula, 17.5 dkg porcukor, 17.5 dkg kristálycukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 0.5 tk mandulakivonat, 1 tk citromlé, 1 tk brandy.
- Elkészítés: A cukrokat egy üvegtálba töltjük, majd a tojásokat hozzáadjuk, elkeverjük. Egy lábasban vizet forralunk, az üvegtálban a gőz felett, kb 10 percig habverővel sűrű krémmé keverjük. Az üvegtálat hideg vízbe tesszük, hozzáadjuk a mandula esszenciát, citromlét és brandy-t, kevergetjük. Amikor teljesen lehűlt, beleszórjuk a darált mandulát, majd sima masszává gyúrjuk.
Tippek
- A masszát kiegészíthetjük aromákkal, ételszínezékekkel. Néhány szem mandulát lecserélhetünk keserű mandulára – de legyünk óvatosak, ne legyen elnyomó az íze, így az első alkalommal érdemes inkább mandula esszenciát alkalmazni, amely valójában a keserű mandula kivonata – (továbbá keserű mandulabelet nehéz beszerezni, ugyanis nagy mennyiségben mérgező). A masszához adhatunk kevés rózsavizet is, így autentikusabb lesz.
- A masszát sodorjuk henger alakúra, vagy formáljunk egy téglatestet belőle. Tároljuk hűtőszekrényben folpackba vagy zsírpapírba csomagolva.
- Modern receptekben nem főzik a tojást krémmé, hanem nyersen csupán elkeverik a darált mandulával, cukorral és aromákkal. Ez azonban csakis frissen alkalmazható, és nem mindenki számára fogyasztható (pl kismamák).
- Léteznek tojásfehérjével készült receptek is, ezeket elsősorban díszek készítéshez alkalmazzák. Az alap-recepthez csupán adjunk 1 nagy tojás fehérjét. DE ebben az esetben is a tojás nyers marad!
- A mandulabelet szokás mogyoróval, dióval vagy pisztáciával is kombinálni.
- Ha a marcipán massza túl puha – adjunk hozzá porcukrot, ha túl kemény, vizes kézzel gyúrjuk át, és adhatunk hozzá néhány csepp citromlét, alkoholt vagy vizet.
- Jó tudni, hogy a perzsák a marcipánt (ami eredetileg mézzel készült, nem cukorral), afrodiziákumként fogyasztották. Európában sokáig csupán a patikában lehetett vásárolni! Többet a manduláról>>
Zest.hu