Valójában minden krémes fagylaltot jégkrémnek is nevezhetünk, de jégkrém alatt mi a pálcás, azaz nyalókás változatot értjük, amely persze a gyerekek kedvenc nyári édessége. A fagylaltok közül talán a legegyszerűbb az elkészítése, se fagyi gép, se krémek előfőzése nem szükséges hozzá. Íme néhány tipp és tuti jégkrém recept..
Jégkrém tippek
- A jégkrém általában gyümölcsléből és vagy gyümölcs-püréből készül. A fagyasztott gyümölcslé vagy püré azonban nem olyan édes, mint a langyos, így fontos, hogy fagyasztás előtt alaposan édesítsük – ez lehet cukor, méz, juharszirup, agavészirup.
- Akármilyen bolti vagy házilag préselt gyümölcsléből nagyon egyszerűen készíthetünk gyors jégkrémet – öntsük a formákba, és tegyük a fagyasztóba (ha a gyümölcslé cukormentes, édesítsük fagyasztás előtt).
- A smoothies (gyümölcspüré) ideális jégkrém alap, és még egészséges is!
- A jégkrém lehet tejszínalapú is – minél zsírosabb, annál kevésbé alakulnak ki jégkristályok.
- A jégkrémbe keverhetünk turmixolt gyümölcspépet, aprított dió, mogyoró beleket, sőt, akár aprított zöldfűszereket is (pl menta)!
- Gyerekek jobban szeretik a sima jégkrémet, a számukra készült jégkrémekhez a pürét nyomjuk át egy szűrőn.
- Pálcák – a pálcikákat mindig akkor nyomjuk a formába, amikor a massza már félig fagyott, így jobban tartják a jégkrémet.
- Alkohol – felnőttek számára adjunk néhány kanál likőrt vagy vodkát a püréhez, de ne feledjük, a jégkrém kissé lágyabb lesz, így gyorsan kell fogyasztani!
- Formák – a szupermarketekben és az IKEA-ban lehet olcsón klasszikus jégkrémformákat kapni, de alkalmazhatunk egyéb szilikon, műanyag formákat is. Kisgyerekek számára érdemesebb kisebb jég-nyalókákat készíteni – ehhez alkalmazhatunk mintás jégkocka tartókat, műanyag kupakokat, keménypapírból készített öntőmintákat stb.
- Pálcikákat hobby boltokban lehet kapni, jégnyalókákhoz használjunk félbetört grillpálcikákat!
- A jégkrémet helyezzük a mélyhűtő leghidegebb polcára – a gyömölcs(lé) alapú jégkrémek 2 óra múlva fogyaszthatók, a tejszínes verziók 3-4 óra alatt fagynak le rendesen.
Egyszerű jégkrém receptek
Íme néhány egyszerű és nagyszerű jégkrém recept, amelyek különböző készítési módot is alkalmaznak:
Gyümölcsös jégkrémek
Nyári bogyós jégkrém
- Hozzávalók: 10 dkg málna, 5 dkg kékáfonya, szeder vagy meggy, 4 dl ribizlilé
5 dkg cukor, meggylikőr (opcionális) - Elkészítés: A gyümölcsöket összeturmixoljuk, esetleg átnyomjuk egy szűrőn.
Elkeverjük a ribizlilével, cukorral, likőrrel, és jégkrémformákba töltjük, a fagyasztóba tesszük. - Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel illetve gyümölcslével is elkészíthetjük.
- Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 5 dkg fruktózzal!
Epres jégkrém 1
- Hozzávalók: 25 dkg eper, 5 dkg cukor, 0.5 dl víz, fél citrom leve
- Elkészítés: összeturmixoljuk a hozzávalókat, ha szüksége, átszűrjük, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
- Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük, pl málna, szeder, cseresznye, meggy, szeder, ribizli, feketeribizli
- Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 3 ek agavé sziruppal
Mangós jégkrém
- Hozzávalók: 2 érett mangó húsa, 1 narancs kipréselt leve, 2 ek cukor
Elkészítés: a hozzávalókat összeturmixoljuk, formákba töltjük, 2-3 órán át fagyasztjuk. - Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá 1 zöldcitrom levét.
- Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 1ek fruktózzal.
Dinnyés jégkrém
- Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 dl víz, 0.5 dl turmixolt majd leszűrt görögdinnyelé, 1 vanília rúd magja, 2 zöldcitrom leve
- Elkészítés: A cukrot a vízzel és vaníliamaggal sziruppá főzzük, majd hűlni hagyjuk. A dinnyehúst (mag nélkül) összeturmixoljuk, majd szűrön átpréseljük. Elkeverjük a kihűlt sziruppal. Formákba töltjük, fagyasztjuk.
- Tippek: sárgadinnyéből is elkészíthető – adjunk hozzá reszelt gyömbér préselt levét
Trópusi jégkrém
- Hozzávalók: ½ csésze cukor, ½ csésze víz, ½ csésze kókusztej, ¾ csésze narancslé, ¾ csésze ananászlé, ¼ csésze citromlé
- Elkészítés: a vízben a cukrot elkeverjük, majd sziruppá főzzük. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kókusztejet és a gyümölcsleveket. Amikor teljesen lehűlt, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
- Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá narancslikőrt.
- Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük fruktózzal.
Egyéb tejszínmentes jégkrémek
- Barack és szilva jégkrém
- Sárgadinnyés jégkrém
- Málnás jégkrém
- Cseresznyés jégkrém
- Trópusi szivárvány jégkrém
- Görögdinnyés jégkrém
- Pimms jégkrém
- Mango és zöldcitrom jégkrém
Tejszínes jégkrémek
Epres jégkrém 2
- Hozzávalók: 15 dkg földieper, 2 dl krémes vagy görög joghurt, 1 dl habtejszín, 6 ek cukor
Elkészítés: a habtejszínt habosra verjük, az epret összeturmixoljuk a joghurttal és cukorral, majd elkeverjük a habbal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk. - Tipp: gyerekek számára passzírozzuk át kétszeresen ez eperpürét, így nem lesz magos.
- Egészséges verzió: tejszínt hagyjuk ki, cukor helyett alkalmazzunk mézet vagy fruktózt
Fekete ribizlis jégkrém
- Hozzávalók: 2.5 dl fekete ribizli, 10 dkg cukor, 4 dl krémes vagy görög joghurt.
- Elkészítés: a fekete ribizlit kevés vízben felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. Sziruppá főzzük, majd kézi turmixszal eldolgozzuk. Egy szűrőn átpréseljük, amikor teljesen kihűlt, elkeverjüka joghurttal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk.
- Tipp: ugyanezt a receptet egyéb gyümölcsökkel is el lehet készíteni
- Egészségesebb verzió: alkalmazzunk 5 dkg fruktózt cukor helyett
Limoncello jégkrém
- Hozzávalók: 1dl zsíros tejszín, 1 sűrített tejkonzerv, 0.5 dl limoncello, 1 dl frissen préselt zöldcitrom leve (kb 6)
- Elkészítés: a hozzávalókat kissé habosra keverjük egy habverővel, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
- Tipp: gyerekeknek ne adjunk belőle!
A legtöbb jégkrém sok cukrot tartalmaz, így fogyasszuk mérsékleten vagy íme néhány egészséges jégkrém és fagyi recept>>
Kapcsolatos cikkek