Ez a mandulás-meggyes amerikai palacsinta különleges alkalmakra ideális – pl anyák napjára, születésnapra, Valentin napra stb. A meggyes szószt akár előző nap is elkészíthetjük, és feldobhatjuk egy kis alkohollal is. A palacsinták tejmentesek, továbbá gluténmentes liszttel és zabpehellyel is elkészíthetők.
Hozzávalók
- 1 nagy tojás
- 1 csésze liszt (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk sütőpor
- ½ csésze őrölt mandula
- ½ csésze zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk olaj
A meggyszószhoz:
- 2 csésze friss vagy kiolvasztott meggy
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 1 tk vanília paszta vagy esszencia
- 1 fahéjrúd
- 1 db narancshéj
- 1 narancs leve
Elkészítés
- Először elkészítjük a meggyszószt. Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, felforraljuk, és addig főzzük, amíg sűrű, de nem lekvárszerű mártást kapunk. Pihentetjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kanál cseresznye- , meggy- , mandula- vagy narancslikőrt.
- Elkészítjük a palacsintatésztát – az összes hozzávalót egy kis robotépbe tesszük, és sűrű tésztává pürézzük.
- Körülbelül 10 percig pihentetjük, majd belekeverünk néhány kanál meggyszószt, márványos mintázatot képezve.
- Egy enyhén kiolajozott palacsintasütőt felhevítünk, majd a palacsintatésztából kis halmokat pakolunk (kb 5-öt), és hagyjuk kör alakra szétterülni őket.
- Pár perc sütés után megfordítjuk őket, és további egy-két percig szép barnára sütjük.
- Egy tányérra kiszedjük a kész palacsintákat, majd további adagokat készünk a tésztából.
- A narancshéjat és a fahéjrudat a meggyszószból kivesszük, eldobjuk.
- A palacsintákat a meggyszósszal, és ízlés szerint vanília krémmel vagy fagylalttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Amerikai palacsinta
- Mandulás sütemények
- Valentin napi édességek
- Glutén-mentes édességek
- Gyümölcsös édességek
Zest.hu