Az elmúlt évtizedek egyik legfelkapottabb édessége lett a müzliszelet. A boltokban árult magvas, gyümölcsös, rostokban gazdag, (diétás és egészségesnek vélt) termékek cukor- és zsírtartalma azonban nagyon magas, valójában kész kalóriabombák. Azonban müzliszelet házilag könnyen készíthető, íme néhány tipp és recept ehhez..
Története
- A müzli (eredeti neve birchermüesli) az egyik legegészségesebb reggeli, amely Svájcból származik. Eredetileg zabpehely, reszelt alma, magvak és szárított gyümölcsök keveréke volt, amit 1-2 kanálnyi citrom vagy narancslével és 1-2 kanálnyi sűrített tejjel öntöttek le. Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti müzliben sokkal több volt a gyümölcs, mint a gabonapehely, amelyből csupán 1-2 kanálnyit alkalmaztak kb. 20 dkg gyümölcshöz, a zabpelyhet pedig előző este vízben beáztatták, hogy puha legyen.
- Ugyanekkor az angolszász országokban már kétszáz éve népszerű édesség volt a flapjack – egy zabpehelyből és cukorszirupból készült lapos sütemény, amit hasábokra szeletelve, hidegen fogyasztottak.
- A müzli amerikai verziója a granola, amelyben a zabpelyhet, szárított gyümölcsöket, magvakat, aprított diókat/mogyorókat, mézzel vagy cukorsziruppal elkevernek, majd a flapjackhoz hasonlóan kisütnek. Az eredmény egy ropogós, ragadós keverék, amit reggelire fogyasztanak joghurttal, tejjel elkeverve, vagy önmagában snack-ént, illetve desszertre, fagylaltra szórva, édességek alapjaként stb.
A modern müzliszelet (vagy magvas szelet) a fenti három népszerű étel kombinációja, amely a hatvanas években alakult ki. Angolul granola bar, flapjack, muesli bar, seeds bar, cereal bar, snack bar a neve.
Müzliszelet típusok
Általában egy süteményről van szó, de létezik sütés-mentes verzió is. Manapság sok müzliszeletben liszt is van, ez segít abban, hogy a sütemény jobban összeálljon. A sütés nélküli verziókban fontos szerepe van a vajnak, cukorszirupnak, méznek és csokoládénak, ugyanis ezek az összekötő elemek. A gabonapehely manapság nem csupán zabpehely, hanem lehet kukorica, rozs, búza, rizspehely stb.
Alapanyagok
- Gabonapelyhek: zabpehely, kukorica-, rozs, búza-, tönköly-, árpa, rizspehely (avagy flakes), reggeli pelyhek
- Gabonafélék: korpa, puffasztott rizs, búzaliszt, hajdinaliszt, rizsliszt, zabliszt, tönkölyliszt
- Magvak: hántolt kendermag, lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag
- Diók, mogyorók: aprítva, darálva vagy egészben. Lehet pisztácia, mandula, mogyoró, földimogyoró, kesudió, paradió, dió
- Aszalt gyümölcsök: ideális a mazsola, datolya, sárgabarack, áfonya, meggy, mangó, ananász, füge
- Összekötő elemek: vaj, margarin, cukor (karamellizálva), nádcukor, golden-syrup, méz, juharszirup, agavé szirup, csokoládé
- Egyéb: kókuszreszelék, friss gyümölcsök (sült verziókhoz), liszt, lekvár, fahéj, mézeskalács fűszerkeverék
Müzliszelet házilag
Sajnos a legtöbb készen vásárolt müzliszelet és magvas szelet cukor, só vagy zsírtartalma olyan magas, hogy abszolút nem nevezhető egészségesnek, sőt kimondottan hizlalnak és ártalmasak a szervezetünkre. Azonban egészséges, diétás müzliszelet házilag nagyon könnyen készíthető, ha odafigyelünk az összetevőkre. Bár sok recept reggelipehelyre alapszik, ezek is nagyon egészségtelenek, érdemes házilag kikeverni a gabonapelyheket is.
Müzliszelet készítése
Müzliszelet készítése abszolút nem ördöngös. Csupán elkeverjük a gabonapelyheket az aszalt gyümölcsökkel és magvakkal, majd leöntjük olvasztott vaj és cukor (vagy méz, cukorszirup) keverékével. Az elkevert, ragadós masszát egy lapos tepsibe nyomjuk – ezt vagy kisütjük (kb 20-25 percig) vagy a hűtőszekrényben pihentetjük, amíg megkeményedik. A sütésmentes verziókban a vaj és méz megszilárdul – ez fogja össze az elemeket. A sült verzió ropogósabb, néha túl száraz, ezt viszont friss gyümölcsök vagy lekvár hozzáadásával lehet puhábbá tenni.
Tippek
- A sült müzliszeleteket csakis alaposan kihűlve szeleteljük fel, különben szétmorzsálódnak.
- A sütésmentes müzliszelet sokszor nagyon puha vagy szétmorzsálódik szeletelés során, így olvasztott csokoládét is érdemes a masszához keverni, ettől szilárdabb lesz a sütemény. Természetesen csakis jó minőségű csokoládét alkalmazzunk!
- A vaj vagy margarin legyen kemény, ne a könnyen kenhető verzió, ugyanis az utóbbi nem szilárdul meg a hűtőszekrényben.
- Figyelem: a legtöbb müzliszelet nem gluténmentes – csakis az, amelyben kukoricapehely, rizspehely vagy puffasztott rizs van. Az árpa, zab, rozs nem glutén-mentes!
- A müzliszelet ideális nassolásra, teázás-kávézás kísérőjeként, uzsonnára, tízóraira, kirándulásokra, piknikre, gyerekzsúrokra. A diétás verziók alkalmasak fogyókúrás, diétás étrendekbe és rendszeres fogyasztásuk ajánlott egy egészséges étrend keretében.
Kapcsolatos cikkek
A fenti tippek után íme néhány tuti müzliszelet recept:
Müzliszelet receptek
- Lekváros müzliszelet
- Pillecukros müzliszelet
- Kókuszos rizsszelet
- Banános zabpehely szelet
- Ananászos müzliszelet
- Pekándiós müzliszelet
- Mogyorós müzliszelet
- Fügés panforte
- Zabpehely szelet
- Aszalt szilvás, diós zabpehely szelet
- Málnás-mandulás zabpehely szelet
- Szederlekváros zabpehely szelet
- Diós-datolyás zabpehely szelet
- Gesztenyés zabpehely szelet
- Mandulás zabpehely szelet eperrel
- Banános zabpehely kocka
- Almás-szedres zabpehely szelet