A zabkása, azaz porridge, egy skót étel – diatetikusok, orvosok szerint az egyik legegészségesebb reggeli gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Magas rost, E vitamin, vas, cink, szelén, magnézium tartalma miatt a zabpehely a szuperételek egyike, így ajánlott a zabkása rendszeres fogyasztás. Elkészítése csupán 10 perc.
Hozzávalók
- 5 dkg zabpehely (glutén-mentes is jó)
- 3 dl tej
- 1 ek krémes joghurt
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 ek méz
Zabkása készítése
- Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forr, azaz gyöngyözik, adjuk hozzá a zabpelyhet.
- Kevergessük, amíg sűrű lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjat.
- Alacsony hőmérsékleten keverjük tovább 1-2 percig.
- Tálaljuk melegen.
Tippek
-
Skóciában 1 dl tejjel és 1 dl vízzel készítik – joghurt nélkül, sokszor sósan!
- Vegán verzió: alkalmazzunk zabtejet vagy mandulatejet, és növényi alapú a joghurtot.
- Kisbabáknak egy éves kor alatt csakis vízzel készítsük, és a mézet, joghurtot hagyjuk ki.
-
A zabkását megszórhatjuk 1-2 kanál darált dióval, mogyoróval vagy magvakkal. Adhatunk hozzá 1-2 kanál mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket (aprítva) is.
-
Méz helyett tört banánnal vagy almaszósszal is édesíthetjük.
-
Remek étel kisgyerekeknek, de felnőttek számára is, hiszen alacsony GI értéke miatt a zabpehely sokáig laktat. Egészségesebb, mint a tejberizs vagy tejbedara.
- A zabkása nagyon finom és nagyon egészséges!
Zabkása receptek
- Vegán őszi zabkása
- Zabkása fügével és dióval
- Gránátalmás zabkása kehely
- Mangós zabkása
- Zabkása szeder kompóttal
- Kókuszos zabkása karamellizált ananásszal
- Zabkása sárgabarackkal és pisztáciával
- Vaníliás zabkása fahéjas almával
- Gyömbéres-körtés zabkása
- Karamellizált banános zabkása
- Zabkása grapefruittal
- Meggyes-mandulás zabkása
- Kókuszos-zöldcitromos zabkása
- Kakaós zabkása eperrel
- Zabkása gránátalmával és pisztáciával
- Citromos áfonyás zabkása
- Zabkása fügével és pisztáciával
- Zabkása fahéjas almával
- Almás-szedres zabkása kehely
- Mandulás cseresznyés zabkása
Kapcsolatos receptek
Zest.hu