A sült körte egy nagyon egyszerűen elkészíthető szezonális édesség. Vaníliasodóval vagy vaníliás krémmel tálalva egy nagyon finom desszertet kapunk, amely még egy vendégváró menüt is kiválóan zárhat. Ha készen vásárolt vaníliamártást alkalmazunk, azok is el tudják készíteni, akik nem jártasak a konyhaművészetben, de azoknak is ajánljuk, akik gvalami gyors finomságra vágynak.
Hozzávalók
- 4 körte
- 2ek citromlé
- 3 ek barnacukor (vagy 2 ek fruktóz)
- 1tk őrölt fahéj
- 5dkg vaj
- Vaníliamártás (házi vagy bolti)
- Citromhéj szeletek
Elkészítés
- Melegítsük be a sütőt 200 fokra. A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe és vágjuk ki a magos, csontos részét. Helyezzük át (lefele fordítva) egy tepsibe, majd kenjük meg mindegyiket egy szilikon ecsettel a citromlével.
- A cukrot, fahéjat és vajat a tűzhelyen nagyon alacsony hőmérsékleten lassan keverjük el – vigyázzunk arra, hogy ne forrjon, mert a vajban lévő víz elpárolódik, és becsomósodik a mártás.
- Öntsük le a körtéket a cukros öntettel, majd 20-25 percig süssük aranysárgára. Néha-néha locsolgassuk a cukros öntettel.
- Tálalás előtt díszítsük citromhéj darabokkal.
Tippek
-
Tálaljuk melegen vaníliás mártással, desszertkrémmel, de akár túrókrémmel is!
-
Remek vendégváró desszert de passzol egyszerű családi ebédekhez, vacsorákhoz is.
-
Elkészíthetjük almával is.
-
A cukros öntethez adhatunk 1-2 kanál rumot is.
-
A sült körte másik finom variációja: fahéj helyett őrölt gyömbért alkalmazzunk!
-
Egyéb egyszerű gyümölcsös édességek>>
Zest.hu