A sült vaníliakrém egy nagyon egyszerű (ugyanakkor nagyon finom) desszert, amely remek partikra, vendégségbe, de akár egy ünnepi menü utolsó fogásaként is. Előre elkészíthető, így nem okoz pánikot – melegen, hidegen is fogyasztható. Íme a receptje:
Hozzávalók
- 750 ml főző tejszín
- 3 tojás
- 1 tojás sárga
- 2 tk vaníliaeszencia
- 10 dkg cukor
- Díszítés: őrölt szerecsendió, fahéj (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt beállítjuk 150 fokra.
- A tojást az extra tojássárgájával, cukorral és vaníliával felverjük egy mini kézi habverővel (vagy robotgéppel). A tejszínt felmelegítjük forráspontig majd apránként ráöntjük a tojásos keverékre – ezt továbbra is verjük a habverővel.
- A krémet átöntjük hőálló edénykékbe, bögrékbe vagy szufléformákba (a fenti adag kb 8 125ml-es edényre elég). Megszórjhatjuk 1-2 csipet szerecsendióval vagy fahéjjal.
- Az edénykéket vagy formákat egy mély tepsibe helyezzük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy félig ellepje őket.
- 25-30 percig sütjük 150 fokon – mielőtt megkeményedne a krém, akkor jó. A vízfürdőben 10 percig pihentetjük.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Tippek
-
A vaníliaeszenciát vaníliarúddal is helyettesíthetjük – vágjuk fel hosszában, kaparjuk ki a magot és adjuk hozzá a tojásokhoz.
-
Keverhetünk bele darált diót, mogyorót vagy mandulát – attól függően, hogy mihez tálaljuk.
-
Nyáron pürézett gyümölcsöt is keverhetünk bele.
-
Tálalhatjuk önmagában is desszertként vagy sütemények, desszertek mellé kísérőként. Díszíthetjük gyümölcs, mogyoró, csoki darabokkal, mentalevelekkel.
-
Hidegen is fogyaszthatjuk – ebben az esetben ki is lehet fordítani a formából (csupán óvatosan lazítsuk meg egy késsel a szélén).
-
Remek vendégváró vagy parti édesség. Kimondottan passzol karácsonyi sütemények vagy desszertek mellé.
-
Egészségesebb verzió: félzsíros tejszínnel és 5dkg fruktózzal készítsük el!
-
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
-
A sült vaníliakrém felnőtteknek és gyereknek egyaránt is fog ízleni!
Zest.hu