Mindazok életében, akik ételallergiában vagy érzékenységben szenvednek, a mindennapi étkezés központi szerepet tölt be. Gyorsétkezdékben, éttermekben, üzletekben nem könnyű beszerezni olyan ételeket, amik tuti biztosra nem váltanak ki allergiás reakciót, így házilag kell elkészíteni szinte mindent. Ehhez érdemes összeállítani egy recept-gyűjteményt, amiből könnyen kialakítható egy változatos étrend. Szerencsére rengeteg finom, egészséges és egyszerű gluténmentes recept közül lehet válogatni.
Gluténmentes étrend
A glutén vagy más néven sikér egy vízben nem oldódó, de a vizet megkötő rugalmas anyag, amely a kalászos gabonákban fordul elő. A glutén két fehérjének a keveréke – gliadin (75%) és glutenin (25%). Ezek kombinációja teszi a gabona lisztekből készült tésztát rugalmassá és nyújthatóvá. Világszerte egyre többen érzékenyek vagy allergiások a gluténre. Továbbá nyugaton, különösen Amerikában, a gluténmentes étrend egy trendi diéta lett, ami valójában egy fogyókúra, ugyanis a búzafélék teljes kiiktatása jelentős súlycsökkenéssel járhat. Mégis ennek a trend-nek köszönhetően az élelmiszer boltok széles választékban kínálnak manapság glutén-mentes alapanyagokat, élelmiszereket, amikből fantasztikus ételeket készíthetünk. Gluténérzékenység és cöliákia>>
Gluténmentes ételek
Mivel a búzafélék többségében fordul elő glutén, ezekre kell legjobban figyelnünk. De sajnos nem csupán egyértelmű élelmiszerekről van szó, mint pl. kenyér, sütemény, tésztafélék, pizza – ugyanis manapság a glutén (pontosabban búzaliszt) rengeteg iparilag előállított ételben megtalálható – pl krémes tejtermékekben, gyümölcsös italokban, felvágottakban, kolbászban, mártásokban stb. Így alapételeket is érdemes házilag elkészíteni.
Szerencsére a gabonafélék között is létezik gluténmentes verzió (pl zab, kukorica, rizs, quinoa, vadrizs, szója, hajdina, amaránt, köles, cirok) és az ezekből előállított darák és lisztek a legtöbb receptben jól helyettesítik a búzalisztet. Azonban mindegyik más-más ételhez jó, részletesebben lásd gluténmentes ételek>>
Gluténmentes receptek
Mivel minden zöldség és gyümölcs, továbbá a natúr tejtermékek, tojás, fűszernövények, friss húsok és halak gluténmentesek, a legtöbb recept könnyen megvalósítható gluténmentes étrendet követők számára. Azokban a receptekben, ahol lisztet csupán sűrítéshez, panírozáshoz vagy összekötő anyagként alkalmaznunk, a kukorica, csicseriborsó és rizs lisztek kiváló helyettesítők. Tésztás recepteket el lehet készíteni gluténmentes tésztával – rengeteg verzió kapható az élelmiszerboltokban, sőt, már konyhakész gluténmentes leveles tészta és pizza tészta is létezik! Ezekben a recept sorozatokban rengeteg finom és egyszerű étel receptje található, amik vagy alapból gluténmentesek vagy könnyen arra módosíthatók:
- Levesek
- Egészséges főzelékek (lisztmentes)
- Egytálételek
- Saláták
- Húsos receptek
- Gyümölcsös ételek
- Zöldséges ételek
- Tészta receptek
- Puffancsok
- Leveles tészta receptek
- Tojásos receptek
- Mártogatósok
- Pástétomok
- Szószok, mártások
- Rágcsálnivalók
- Falafel receptek
- Gnocchi receptek
- Vöröslencse lepény
Ázsiai ételek
A hagyományos Dél-kelet Ázsiai ételek többsége nem tartalmaz glutént, ugyanis búzafélék helyett rizs az alapgabona az ázsiai gasztronómiákban – rizslisztből készülnek pl. a tészták, édességek, mártások és péksütemények is. Indiában csicseriborsó és sárgaborsó lisztből készültek a kenyérlepények évszázadokon keresztül. A japán gasztronómiában rizs mellett a hajdinaliszt az alapja sok hagyományos tésztának (pl soba). Azonban az Európában árult ázsiai termékek nagy része búza vagy egyéb kalászos gabonafélékből készül, így egy Thai, Kínai vagy Indiai étel nem feltétlenül gluténmentes (még a szójaszósz sem!). Tehát különösen figyeljünk ázsiai alapanyagokra, ételekre – boltokban, éttermekben egyaránt. Ezekben a recept gyűjteményekben sok finom és egyszerű recept található:
- Indiai receptek
- Kínia receptek
- Thai receptek
- Tofu receptek
- Japán receptek
- Mexikói receptek
Édességek
A gluténmentes étrend legnagyobb kihívása péksütemények és sütemények kisértése. Szerencsére manapság egyre több gluténmentes liszt és lisztkeverék létezik, amikből házilag sok finomságot lehet készíteni. Bár gluténmentes sütemények és édességek is kaphatók egyre több helyen, ezek sokszor drágák, míg a bolti verziók cukorral és egyéb adalékokkal dúsítottak. Így egy egészségtudatos étrend keretében érdemesebb házilag elkészíteni ezeket. Íme sok finom recept: