A kínai éttermek kedvenc desszertje a kínai sült banán golyók. A következő recept nem csupán autentikus, de búzaliszt nélkül készül, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Két népszerű verzió létezik, a szezámmagos és a kandírozott, mindkettőt el lehet készíteni ugyanazzal a tésztával.
Hozzávalók
- 5 nagy banán (érett, de nem túlérett)
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg étkezési kukoricakeményítő
- 4 ek szezámmag
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 0.5 tk só
- 2 ek barnacukor
- 2.5 dl víz ( vagy szódavíz)
- Olaj
Elkészítés
- A lisztet elkeverjük a sóval, keményítővel, fűszerkeverékkel, szezámmaggal, cukorral. A közepébe egy kis mélyedést formálunk és beleöntjük a vizet. Sima, sűrű tésztává keverjük.
- 10 perccel tálalás előtt a banánokat megpucoljuk, mindegyiket 3-4 darabra vágjuk.
- Egy wokba (vagy nehéz aljzatú lábasba) 5-6 mélységű olajat öntünk. Amikor az olaj forró (azaz egy beledobott kis darab tészta egyből sistereg), a banán darabokat a tésztába mártjuk és a forró olajban világos barnára sütjük, közben egyszer megforgatjuk.
- Papírtörölközőn lecsepegtetjük, melegen tálaljuk.
Kandírozott verzió
- A tésztában a szezámmagot 1 tk szezámolajjal helyettesítjük, a cukrot elhagyjuk.
- Világos karamell szószt készítünk 15 dkg cukorral, 2 ek vízzel és 2 ek szezámmaggal.
- A kisült és lecsepegtetett banán darabokat megforgatjuk a meleg karamell szószban és rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A tésztához lehet 1 (felvert) tojást is adni, a vízzel együtt – ebben az esetben kevesebb víz is elég.
- A rizsliszt és a kukoricaliszt lecserélhető búzalisztre is – de így már nem autentikus a recept. A lisztes verzióhoz ajánlatos 1 tk sütőport is adni (viszont elhagyhatjuk a sót).
- A szezámmag természetesen el is hagyható, ha allergiánk van rá.
- Vigyázzunk a forró olajra – nem csupán fröcsög szerteszét, de büdös is. Ha lehet, nyitott ablaknál süssünk. Persze olajsütőt is lehet alkalmazni.
- A kínai sült banánt lisztérzékeny is fogyaszthatják, de ez nem jelenti azt, hogy egészséges édességről van szó – a sült banán egy kész kalóriabomba, ami sajnos nagyon finom, így mértékkel fogyasszuk! Desszertként tálaljuk vanília fagyival!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu