Amikor a bodza fa a kertemben nyár elején kivirágzik, mindig készítek a virágokból bodza szirupot vagy szörpöt, amit a nyár folyamán süteményekhez, koktélokhoz és pácokhoz használok. Ez a Bodzás gofri házi sziruppal készült, így a tésztához nem volt szükség egyáltalán cukorra. Lehet szörppel is készíteni, de az sűrűbb és kevésbé édes, így módosítani kell a recept tej- és cukortartalmát. Ez a recept egy tej- és gluténmentes verzió, de normál tej- és búzaliszt is alkalmazható.
Hozzávalók
- 1 ½ csésze liszt, amely gluténmentes is lehet
- 2 tojás
- kb.1 csésze mandulatej
- 3 evőkanál bodzavirág-szirup
- ½ teáskanál vanília paszta vagy 1 tk eszencia
- Olajspray
- Tálalás: bodza szirup
Elkészítés
- Egy nagy tálban elektromos vagy kézi mixerrel elkeverjük az összetevőket, majd 10 percig pihentetjük.
- Kiolajozzuk majd bemelegítjük a gofrisütőt. Amikor forró, megtöltjük az alsó sütőlapot egyenletesen a masszával, lefedjük a felső sütőlappal, majd a használati utasítást követve, kisütjük a gofrit. Ez kb 3-5 perc lesz. Akkor jó, amikor a gofri aranysárga és ropogós (de belül puha).
- A kész gofrit egy tányérra tesszük, majd további 2-3 gofrit készítünk (a gofrisütő méretétől / típusától függően).
- Bodza-sziruppal vagy mézzel tálaljuk.
Tippek
- Tálalhatjuk reggelire vagy brunch-ra, de kiváló desszertként is fagylalttal vagy vanília mártással tálalva.
- Piknikre, kirándulásokra is becsomagolható, továbbá felvágva party-falat alap is lehet.
Kapcsolatos receptek