Őszi hétvégeken az egyik kedvenc reggelim ez a ropogós almás fahéjas gofri. Elkészítése egy kicsit tovább tart, mint áltatában, de a karamellizált almaszósz megéri a plusz 15 perc főzési időt! Én glutén-mentes és tejmentes margarint használtam, de normál liszt és vaj is alkalmazható.
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt (gluténmentes)
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
- 2 evőkanál juharszirup (vagy méz is jó)
- 2 tojás
- 1 zöld alma, hámozva majd lereszelve
- 1 teáskanál fahéj
Az alma mártáshoz:
- 1 zöld alma
- 1 evőkanál almalé
- 1 kis kocka vaj vagy 1 teáskanál olaj
- 1 evőkanál muscovado cukor
- 2 evőkanál juharszirup (vagy méz is jó)
- Pár csipet fahéj
Elkészítés
- A gofri hozzávalóit egy turmixgépbe adagoljuk és sima tésztává eldolgozzuk, majd pihentetjük.
- Elkészítjük az almamártást. Meghámozzuk az almát, a magházat és magokat eltávolítjuk, majd felvágjuk 1 cm-es kockákra.
- Az alma darabokat egy kisebb, tapadásmentes lábasban lassan felmelegítjük, hozzáadva az almalevet, juharszirupot, cukrot, vajat és fahéjat.
- Körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg az alma kissé karamellizálódik.
- Amikor az alma ragacsos és puha (de nem pépes!), lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Bemelegítjük a gofrisütőt és olajjal mindkét sütőlapot kissé lespricceljük. A sütő használati utasításait követve, a gofrikat egymás után kisütjük – kb. 4 gofrira elég a tészta (a készüléktől függően)
- Melegen tálaljuk a karamellizált almamártással és egy csipetnyi fahéjjal megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu