A zöld tea por (Matcha) a Japán konyha egyik legfonottasabb alapanyaga. Nem tea készítéséhez használják, hanem desszertekhez és süteményekhez (pl a híres CASTELLA chiffon torta egyik verziójához). Mivel a matcha por egy különleges ínyencség, így ezt a zöld teás gofrit speciális alkalmakra ajánlanám, pl például anyák napjára, születésnapra, évfordulókra, Valentin napra stb. Én japán módra nem adtam cukrot a tésztához, de az édes szájúak nyugodtan adjanak hozzá 2-3 evőkanálnyit (vagy mézet). Továbbá én glutén-mentes liszttel és mandulatejjel készítettem, de lehet normál lisztet-tejet is használni.
Hozzávalók
- 1 csésze (gluténmentes) liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál matcha por
- 2 tojás
- 1 bögre mandula vagy zab tej
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál olaj
- Cukor (opcionális)
Elkészítés
- Az összetevőket egy nagy keverőtálban elkeverjük, majd 10 percig pihentetjük. (Használhatunk elektromos vagy kézi habverőt).
- Bemelegítjük a gofrisütőt. Amikor forró, megtöltjük az alsó sütőlapot egyenletesen a masszával, lefedjük a felső sütőlappal, majd a használati utasítást követve, kisütjük a gofrikat. Ez kb 3-5 perc. Akkor jó, amikor a gofri aranysárga és ropogós (de belül puha).
- A gofrit egy tányérra csúsztatjuk, majd további 2-3 gofrit készítünk (a gofrisütő méretétől / típusától függően).
- Ízlés szerint tálaljuk a zöld teás gofrit csokoládés öntettel, fagylalttal, tejszínhabbal, lekvárral, kompóttal, juhar sziruppal, mogyorókkal stb
Kapcsolatos receptek