Bár köztudott, hogy a rendszeres halfogyasztás nagyon egészséges, nem sok közkedvelt magyar halétel létezik. Ennek oka nyilván az, hogy korlátozott mennyiségben és választékban áll rendelkezésünkre friss hal, főleg tengeri hal, míg a legtöbb magyar, édesvízi hal nagyon szálkás, így macerás a fogyasztása. Éppen ezért sokan idegenkednek a tengeri halaktól. Az alábbi hal receptek között sok finom, egyszerű és különleges receptet lehet találni, amelyek segíthetnek a halak megkedvelésében.
Tengeri halak
A tengerekben több ezer halfajta létezik, ezek 3 alap kategóriába sorolhatók – csontos (szálkás) halak (Osteichthyes), állkapocs nélküli halak (Agnatha) és porcos halak (Chondrichthyes). Az összes halfaj körülbelül 84%-a a csontos halak kategóriájába tartozik. Minden halnak közös tulajdonságai, amelyek megkülönböztetik őket más állatoktól, a következők:-
- Hidegvérűek – vagyis nem tudják szabályozni belső testhőmérsékletüket.
- Vízben élnek – legyen az édesvíz vagy sósvíz. (Azonban nem minden vízben élőlény hal – pl a tengeri herkentyűk sem halak). Minden halnak légzőkopoltyúja van.
- Úszóhólyaggal rendelkeznek – ezek a speciális szervek megtelnek levegővel, hogy a halakat a felszínen tartsák, és egyes fajoknál segítik őket az alacsony oxigénszint túlélésben. Segítik a halak alvását is, illetve táplálék és a ragadozók mozgásának észlelését.
- Uszonyokkal mozognak: a hát-, a farok- és a farok alatti úszók a mozgást, manőverezhetőséget és stabilitást segítik.
Olajos halak – fehérhúsú halak
- Az olajos halak olyan halfajok, amelyek húsa akár 30% olajat is tartalmazhat, bár ez fajon belül és fajonként változó. Az olajos halak közé tartozik például a kisebb méretű szardínia, hering és szardella, valamint nagyobb nyílt tengeri halak, mint a lazac, pisztráng, tonhal, kardhal és makréla.
- A tonhal csak akkor számít olajos halnak, ha friss, ha konzerv, akkor nem. Ennek az az oka, hogy a befőzési folyamat során az omega-3 zsírsavak a fehérhúsú halakhoz hasonló szintre csökkennek.
- Az olajos halhús jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, mint például az A- és D-vitaminnak, valamint gazdag omega-3 zsírsavakban (a fehérhúsú halak is tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, de sokkal kisebb koncentrációban). Ezért az olajos hal fogyasztása előnyösebb lehet a szervezetünk számára, különösen a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. Azonban az olajos halak magasabb szintű szennyeződéseket hordoznak, mint a fehér halak (például higany, dioxin, arzén, műanyag és perzisztens szerves szennyezők, másnéven POPs).
- Az olajos halakkal szemben a fehérhúsú halak csak a májukban tartalmaznak olajat, és összességében jóval kevesebb mennyiségben, mint az olajos halak. Fehérhús hal pl a tőkehal, a foltos tőkehal és a lepényhal. Az édesvízi fehér húsú halak közé tartozik a fogassüllő, a harcsa, a ponty, a keszeg. A zsíros fajtákkal ellentétben, a húsuk zsírtartalma nagyon alacsony, így ideális diétázók számára. Hatásos fogyókúra>>
Tengeri herkentyűk
A tengeri herkentyűk nem halak, de sokszor halakkal kombinálva szokták tálalni éttermekben vagy árulni a szupermerketekben „tenger gyümölcsei” néven. A tengeri herkentyűk közé tartoznak a rákfélék, kagylók, tintahalak és polipok. Lásd tengeri herkentyűk.>>
Halak vásárlása, tárolása
Mivel Magyarországnak nincsen tengerpartja, így friss tengeri hal beszerzése nem olyan egyszerű mint pl a Dél- vagy Észak-Európai országokban. Szerencsére egyre több fagyasztott termék vásárolható, leginkább a nemzetközileg népszerű halfélék közül. Halat vásárolhatunk frissen (egészben, konyha készre tisztítva, filézve), fagyasztva, füstölve, pácolva vagy konzerveben.
- Friss halak esetében különösen figyeljünk a termékre – a hal szeme legyen élénk, a bőre és az uszony fényes, a faroknyél egyenes, a pikkelyek kemények. Filézett halakat nyomjuk meg az ujjunkkal – a hús legyen kemény, ne puha. A friss halnak kellemes, tengeri illata van – nincs „halszaga”. Füstölt halak húsa is legyen kemény, fényes és ne legyen nyálkás. Fagyasztott hal esetében nehéz a minőséget ellenőrizni, de felolvadás, sérülés és fagyasztó égés jelei (tompa száraz foltok) észrevehetők.
- Halakat lehet kapni vízben, olajban, páclében, sóban, paradicsomszószban és egyéb pikáns mártásokban befőzve vagy tartósítva. Mindig nézzük meg az összetevőket a konzerveken és üvegeken, és lehetőleg a vízben tárolt verziót vásároljuk.
- A friss halat tároljuk hűtőszekrényben és mielőbb készítsük el – lehetőleg még a vásárlás napján. A legtöbb hal lefagyasztható. A pácolt, érlelt, halak felhasználási időtartalma hosszabb, de korlátozott. A konzervet felbontás után 1-2 napon belül használjuk fel!
Halak felhasználása
A magyar konyhában csupán a Halászlé és a rántott hal közismert, pedig a halakat rengeteg módon és nagyon egyszerűen elkészíthetjük:
- A zsíros halaknak intenzívebb az ízük, így azokat nem szükséges elnyomóan fűszerezni– azaz elég grillezni, párolni, serpenyőben-tepsiben megsütni. Füstölt olajos halakból fantasztikus pástétom készíthető, vagy felhasználhatjuk saláták, omlett, tészták, parti falatok, szendvicsek, töltelékek készítéséhez.
- A sovány, fehér húsú tengeri halak íze kevésbé jellegzetes, így ideálisak levesek, egytálételek, piték, pogácsák- fasírtok készítéshez. A fehér húsú halakat is lehet egészben vagy filézve sütni, grillezni, párolni. A halak többsége szinte az összes zöldséggel, zöldfűszerrel kombinálható.
- Világszerte, a tengerparti országokban a hal alpételnek számít, és minden térségnek létezik jellegzetese étele. Világhírű pl a spanyol paella és halleves, az angol fish & chips, a japán sashimi, a thai halfasírt, a kínai egészben párolt hal, a skandináv Gravlax, a skót füstölt lazac, a többféle indiai hal curry, a francia/angol halas pite, a skót kedgeree, a francia Provencal tonhal, a görög marides (grillezhett szardínia) stb
HAL RECEPTEK
Olajos tengeri halak
(makréla, lazac, szardella, szardínia, hering)
Szardínia, szardella, pisztráng
- Grillezett szardínia harissával
- Paradicsomos bab szardellával
- Hagymás krumplisaláta szardellával
- Szardíniás spagetti
- Tapenade
- Diétás cézár saláta
- Édeskömény és zeller saláta
- Babos brokkoli
- Szardellás-paradicsomos tészta
- Kéksajtos halpástétom
- Szardellás báránysült
- Sült báránycomb édesköménnyel
- Spenótos spagetti szardellával
- Káposztás tészta szalonnával
- Hátszín zöldfűszeres paradicsommal
- Grillezett bárányborda olasz módon
- Szójás-szezámmagos pisztráng
- Spenótos omlett szardellával
- Céklás krumplisaláta szardellával
- Szardellás babsaláta
- Szardella falatok
- Paradicsom és szardella omlett
- Szardellával és kaporral töltött tojás
- Spárga és szardella tojáslepény
- Szardellás-spenótos tészta
- Szardellás-paradicsomos omlett
- Szardella és lóbab saláta
- Krumplisaláta sült zöldségekkel és szardíniával
Tonhal receptek
- Grillezett tonhal falatok
- Grillezett tonhal szeletek
- Tonhalas babsaláta
- Tonhallal tötött cseresznye paprika
- Tonhalas spagetti
- Dashi
- Krumplisaláta tonhallal és olajbogyóval
- Tonhal és kukorica pogácsa
Fehér húsú tengeri halak
Falatok
- Thai halfasírt
- Szalonnába tekert hal falatok
- Ropogós cukkinis hal
- Bundás halfasírt
- Halfasírt
- Egyszerű halpogácsa
- Rántott halpogácsa
- Tempurabundás halfalatok
Főételek
- Narancsos párolt hal
- Angol sült hal krumplival
- Thai sült hal
- Párolt hal zöldségekkel
- Aranydurbincs kínai módon
- Halfilé zöldfűszeres kéregben
- Sült tengeri keszeg kínai módra
- Párolt tőkehal cikóriával
- Párolt citromos tőkehal spenóttal
- Citromos-zöldfűszeres tengeri durbincs
- Citromos-kakukkfüves pisztráng
- Sült tengeri sügér mediterrán módra
- Diétás hal és karfiol curry tenger gyümölcseivel
- Ratatouille hallal
- Pesztós tőkehal burgonyával és cukkinivel
- Kínai párolt hal fűszeres olajjal
- Párolt tőkehal spárgával
- Párolt tőkehal lecsóval
- Thai egészben sült tengeri sügér
- Chilis-gyömbéres tengeri sügér
- Citromos grillezett tengeri sügér
- Édesköménnyel sült tengeri sügér
- Egyszerű halas pite
- Diétás halpite
- Tejmentes halas pite
- Tőkehal sült zöldségekkel
- Citromos-kapros tengeri sügér
- Zöldséges tengeri sügér wok
- Párolt foltos tőkehal fűszeres spenóttal
- Párolt ördöghal zöldségekkel
- Sült ördöghal cukkinivel
- Sült tőkehal mediterrán módon
- Foltos tőkehalfilé spanyol módra
- Borsópörkölt hallal
- Tőkehal szójababbal
- Krumpli és zöldborsó leves tőkehallal
- Rozmaringos fokhagymás tengeri sügér
- Párolt zöldségek pisztránggal
- Tengeri sügér vajbabbal és paprikával
Levesek, egytélételek
- Kolbászos hal
- Kókuszos halcurry
- Citromos halpaprikás
- Spanyol halpaprikás édesburgonyával
- Spanyol halpaprikás
- Kolbászos csicseriborsós tál hallal
- Halászlé
- Halcurry csicseriborsóval
- Dél-Indiai hal curry
- Lazac és tintahal paprikás
- Diétás chowder tenger gyümölcseivel
- Tőkehal fűszeres édesburgonya mártásban
- Peperonata babbal és hallal
- Olasz hal és garnéla tál
- Káposztás krumplileves hallal
- Zöldségpüré alatt sült tejszínes hal