A következő szardellás-paradicsomos tészta a dél-olasz konyha egyik alapétele. Neve spaghetti alla puttanesca, amit inkább nem fordítunk le magyarra. A lényeg, hogy a mártáshoz az alap elemeket (fokhagyma, paradicsom, kapribogyó, olajbogyó) chilivel, szardellával és zöldfűszerekkel szokás kiegészíteni. Az alábbi egy chilis és szardellás verzió, amely konzerv paradicsommal kombinálva egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel..
Hozzávalók
- 30 dkg spagetti
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk chili pehely
- 1 duci gerezd fokhagyma (préselve)
- 4 szelet olajban eltett szardella
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 ek kapribogyó, felaprítva
- 10 dkg magozott fekete olajbogyó
- 2 tk vörösborecet
- Reszelt parmesan sajt (opcionális)
Elkészítés
- A spagettit a csomagoláson található használati utasítás alapján megfőzzük, lecsepegtetjük.
- Közben az olajat egy nehéz aljú serpenyőben felforrósítjuk, ebben a fokhagymát, szardellát és chilit kb 1 percig átsütjük.
- Amikor illatos, belekeverjük a kapribogyót, néhányszor átkeverjük, majd felöntjük a paradicsommal és hozzáadjuk az olajbogyót. 5 percig rotyogtatjuk, belekeverjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, a tésztával elkeverjük.
- Tálalás előtt esetleg megszórjuk reszelt sajttal.
Tippek
- A végén adhatunk hozzá aprított zölpetrezselymet vagy oregánót is.
- A nápolyi verzióban nincsen szardella, továbbá az autentikus verzió friss, aprított paradicsommal (és chili paprikával) készül – de a mártás főzése így sokkal tovább tart.
- Bár hagyományosan spagettivel tálalják, nyugodtan fogyaszthatjuk egyéb tésztafélével is – glutén-mentes tészta is tökéletes.
- A szardellás-paradicsomos tészta egy tuti egyszerű recept, a híres alapmártást (sugo alla puttanesca) felhasználhatjuk pizzaszószként, lepényekhez, lasagne-hoz vagy elkeverhetjük tenger gyümölcseivel, maradék sültekkel stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu