Az aranydurbincs hazánkban is kapható, aránylag olcsó tengeri hal. Egzotikus fűszerezéssel különlegessé varázsolhatjuk, amely ideális ünnepi menükbe. A következő aranydurbincs kínai módon, pontosabban Sichuani módon készül, nagyszerű ínyencség lehet a kínai újév köszöntésére.
Hozzávalók
- 1db tisztított aranydurbincs (kb fél kiló)
- 1 tk étkezési keményítő
- 6 ek földimogyoró olaj
- 1 ek chili-bab szósz
- 2 tk aprított gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 4 szál újhagyma
- Fél kaliforniai paprika (piros)
- 1 tk chili pehely (opcionális)
- 2 dl csirke alaplé
- 1 ek rizsbor (Shaoxing)
- 1tk nádcukor
- 1 tk pörkölt szezámolaj
- Páchoz: negyed tk só, fél ek rizsbor, 3 cm gyömbér.
Elkészítés
- A gyömbért megpucoljuk, nagyon vékonyan felszeleteljük.
- A halat mindkét oldalon késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd sóval és rizsborral bedörzsöljük. Az üregébe töltjük a felvágott gyömbér csíkokat. 20-30 percig pácoljuk.
- Közben a zöldségeket és fűszereket előkészítjük: a paprikát vékony csíkokra szeleteljük, a gyömbért és fokhagymát felaprítjuk, az újhagymákat átlósan felszeleteljük.
- A halüregből eltávolítjuk a gyömbért, a halat papírtörölközővel szárazra töröljük, majd a metszésekbe dörzsöljük a keményítőt.
- 2 ek olajat felmelegítünk a wokban, kissé megsózzuk (így nem ragad le a hal).
- Amikor az olaj forró és füstöl, a halat óvatosan az olajba helyezzük, mindkét oldalon 3-4 percig aranybarnára sütjük. A halat kiszedjük, papírtörölközőn felitatjuk.
- A wokot kitöröljük, a maradék olajat felmelegítjük. Hozzáadjuk a chili-bab szószt, jól átkeverjük, majd hozzáadjuk az aprított gyömbért, fokhagymát, újhagymát, paprikát és chilit. 2-3 percig kevergetjük.
- Felöntjük a csirke alaplevessel, felforraljuk. Hozzáadjuk a rizsbort és cukrot majd belecsúsztatjuk a halat.
- 3-4 percig pároljuk, miközben a mártással folyamatosan locsolgatjuk a halat. A halat megfordítjuk, ismételten 3-4 percig főzzük és locsolgatjuk.
- Amikor a mártás sűrű és ragadós, a halat kicsúsztatjuk egy tálra, a mártást elkeverjük a szezámolajjal, és ezzel leöntjük a halat.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy kínai menü keretében, egyéb ételekkel körülvéve. Vagy főétel is lehet tojásos sült rizzsel és kínai párolt káposztával tálalva.
- A szárított chilipehely kihagyható, ugyanis a chili-bab szósz meglehetősen pikáns, így a hal nem lesz túl csípős.
- Chili-bab szósz ázsiai élelmiszerboltokban kapható és nagyobb szupermarketekben.
- Az étkezési keményítő kukorica vagy rizs alapú legyen, a krumplis nem alkalmas ázsiai receptekhez.
- Az aranydurbincs kínai módon fantasztikus fogás lehet egy kínai újévi menüben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu