A paradicsomos bab nem csupán a mediterrán konyhák egyik alapétele, de az angolok egyik kedvence is. A következő recept szardellával készül, amely különleges ízt ad az ételnek, de persze ez elhagyható azok számára, akik nem szeretik a halas ízeket.
Hozzávalók
- 3 dkg vaj
- 45 gr szardella konzerv
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsompüré
- 1 ek aprított bazsalikom
- ½ tk cukor
- 1 kg tarka bab (beáztatva)
- 1 csésze víz
Elkészítés
- A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a szardellát, fokhagymát, hagymát és paradicsomot. Kevergessük addig, amíg a hagyma megpuhul.
- Adjuk hozzá a babot, paradicsompürét, bazsalikomot, cukrot – keverjük el.
- Adjuk hozzá a vizet majd forraljuk fel. Fedő alatt, takarékon 30 percig rotyogtassuk (akkor jó, amikor a bab puha lesz)
- Tálaljuk melegen.
Tippek
-
Tálaljuk főzelékként húsos ételekhez – pl remekül passzol fasírthoz vagy virslihez, de halgombócok mellé is kiváló köret.
-
Konzerv babból is elkészíthetjük – a főzés ideje így redukálható.
-
Alkalmazhatunk 2-3 fajta babot is.
-
Vegán diétát követők hagyják ki a szardellát – diétázók és fogyókúrázók pedig mellőzzék a cukrot (cukor és szardella nélkül méregtelenítésre is alkalmas).
-
A paradicsomos bab egy ideális egészséges étel gyerekek, felnőttek számára. Remek brunchra.
Verziók
Zest.hu