A tintahal alapételnek számít a mediterrán és ázsiai országokban, hazánkban azonban leginkább éttermekben próbálják ki a bátrabbak. Pedig nagyon egyszerűen és változatosan elkészíthető, amely ráadásul egészséges is. Az alábbi tintahal receptek között sok finom nemzetközi étel található.
Tintahal
- A tintahalak (Sepiida) a fejlábúak osztályának egy rendje. A fejlábúak a puhatestűek legfejlettebb csoportja, nevüket a szájnyílás körül elhelyezkedő karokról kapták. Egy alternatív rendszerezés alapján a belsővázas fejlábúak alosztályának egy öregrendjébe, a tízkarú polipok közé tartoznak a tintahalak. Ez azt jelenti, hogy nincsen külső vázuk, hanem a ház elcsökevényesedett maradványa a test belsejében foglal helyet, amely meszes vagy szarunemű.
- A tintahalak másik jellegzetessége, hogy a nyolc fogókarjuk mellett két hosszabb „tapogató” karjuk is van. A tintahalak (és polipok) csápjainak végén ízérzékelő tapadókorongok, úgynevezett kemoreceptorok találhatók, amelyeknek köszönhetően egyből érzik az ízét annak, amit megfognak. A kifejlett egyedek testhossza kb 15–25 cm.
- Világszerte több mint 300 fajta tintahal él – ezek közül a kalmár (közönséges és európai) illetve a szépia fajták kaphatók Magyarországon. (Receptekhez vagy éttermi menükben való eligazodáshoz jó tudni a nemzetközi nevüket: a kalmár angolul squid, görögül kalamari, spanyolul calamar, olaszul calamaro, franciául encornet, nemetül kalmar – míg a sepia angolul cuttlefish).
Tintahal élettani hatásai
- A tintahal nagyon jó fehérjeforrás, továbbá gazdag omega-3 zsírsavakban. Tartalmaz Vitamin B12 és B6, C, E -vitaminokat is, és jó szelén, vas, kolin és kalciumforrás is. Az Omega-3 zsírsavak karbantartják a szívet, segíti a bőr, hajat és a körmök egészségét, és csökkentik a rheumatoid arthritis tüneteit. Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik számos krónikus betegség kockázatát.
- Magas foszfortartalma segít a veséknek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből. Továbbá a foszfort a szövetek és sejtek, különösen a csontok és a fogak növekedésére, karbantartására és helyreállítására is felhasználja a szervezetünk, és segít egyensúlyban tartani a szervezetben lévő egyéb tápanyagokat, például a D-vitamint, jódot, magnéziumot és a cinket. A foszfor az edzés utáni izomfájdalom enyhítésében is segít.
- Alacsony a zsírtartalma. Kalóriatartalma csupán 75-85 Kcal/100g (de a népszerű, bő olajban sült panírozott kalamári kalóriatartalma jóval magasabb!).
- A tintahal a tengeri herkentyűk közül a legalacsonyabb higanykoncentrációval rendelkezik.
Tintahal vásárlása és tárolása
- Tintahalat lehet frissen vagy fagyasztva vásárolni – teljesen feldolgozatlanul; egészben és megtisztítva; megtisztítva és előkészítve; vagy előfőzve. Továbbá a tintát külön is árulják a halpiacokon és szupermarketekben.
- A tintahal a szupermarketekben általában konyhakész csomagolásban, friss vagy fagyasztott verziókban kapható. A konyhakész “tenger gyümölcsei” keverék egyik eleme is.
- Külföldi utazáskor érdemes egy halpiacra elmenni, és friss tintahalat kipróbálni. A magyar halárusoknál vásárolt „friss” tintahal általában fagyasztásból felengedett termék – erre feltétlenül kérdezzünk rá, mert nem szabad visszafagyasztani, azaz egyből, aznap fel kell használni. A teljesen friss termék (azaz ami közvetlenül a tengerből érkezett) 24 órán keresztül tárolható a hűtűszekrényben, vagy pucolás után lefagyasztható.
Tintahal tisztítása
A tintahal tisztítása és előkészítése nem olyan ördöngös, mint gondolnánk, némi tapasztalat után, roppant gyors és egyszerű.
- A tintahalakat megmossuk, majd a csápokat a halfejjel kihúzzuk a testből.
- Az ujjunkkal belenyúlunk a testbe és kihúzzuk a beleket és az un. szépiacsontot, amely egy átlátszó, lapos, műanyagra hasonlító szilánkszerűség. Ezeket kidobjuk – a belekből a tintazsákot megtarthatjuk.
- Eltávolítjuk a külső, lila, kissé nyálkás membránt a tintahal testről. Éles késsel levágjuk az uszonyokat. Ezeket is kidobjuk.
- Visszatérünk a kihúzott csápokhoz – levágjuk a tintahal fejét közvetlenül a szemek alatt, amit kidobunk. A csápok közepén van egy kemény csőr, ezt is eltávolítjuk. A csápokat megmossuk, megtöröljük – így konyhakészek.
- A fehér tintahal testeket is megmossuk, megtöröljük, majd karikákra vagy szeletekre vágjuk. Vagy meg is lehet tölteni. Vagy az egyik oldalán felvágjuk és kereszt mintát metszünk a felületén. Így konyhakészek.
Tinta
A tintazsák a belekben található. Úgy néz ki, mint egy fekete ér, ami könnyen eltávolítható a körmünkkel. Majd egyszerűen kiszúrjuk a tintazsákot, és kinyomuk a tintát egy evőkanál vízbe, borba vagy egyéb folyadékba. Kis mennyiségű tinta található a szemek mögött is. Figyelem: a tintazsák kiszúrásához és a tinta kinyomásához feltétlenül viseljünk kötényt és kesztyűt, mert a tinta spriccelhet és beszínezhet mindent, amire rámegy. Éppen ezért fedjünk le porózus felületeket is (pl vágódeszkát).
Tintahal felhasználása
- A tintahal a mediterrán konyhák egyik alapétele. Ki ne hallott volna a híres kalamáriról – a panírozott sült tintahal karikákról, amit aioli, tatármártás, tzatziki és egyéb mártások társaságában tálalnak előételként vagy aperitif kisérőjeként. A görög és török mezé, a spanyol tapas és a perzsa mazza egyik alapeleme. (A két leghíresebb verzió a spanyol Rabas és a görög Kalamarakia tiganita).
- A tintahal Ázsia-szerte is nagyon közkedvelt – szintén falatozásra vagy curry-be főzve. Továbbá egészben grillezve az egyik legnépszerűbb utcai étel. Japánban a szárított tintahal (és polip) az egyik legkedveltebb rágcsálnivaló.
- A tintahalat nem csak sütni vagy rántani lehet, de remek levesekbe, egytálételekbe, rakott ételekhez, halas pitékhez. Lehet grillezni vagy tölteni is. Ami fontos, hogy nem szabad túlfőzni, mert rágós lesz – főzése, sütése csupán néhány percet igényel.
- A tintát ízesítő és színező elemként használják a mediterrán konyhákban (pl risotto, paella, tésztás ételek) – kulináris élmény a híres spanyol bébi tintahal saját tintájában főzve (Calamares en Su Tinta). A legtöbb receptben néhány csepp tinta is elegendő egy étel színezésére és ízesítésére, amivel drámai hatást érhetünk el.
Tintahal Receptek
- Paradicsomos tintahal babbal
- Fokhagymás-petrezselymes tintahal
- Indiai tintahal falatok
- Pikáns tintahal falatok
- Citromos-chilis tintahal
- Grillezett harissa tintahal
- Chilis-gyömbéres kalamári
- Kolbászos kalamári leves
- Lazac és tintahal paprikás
- Pikáns grillezett tintahal
Tenger gyümölcsei receptek
- Tenger gyümölcsei paradicsomszószban
- Spanyol tészta tenger gyümölcseivel
- Paradicsomos tészta tenger gyümölcseivel
- Ázsia leves tenger gyümölcseivel