A szendvics talán a legegyszerűbb gyorsétel, az étrendünk egyik alapétele. Általában minden szendvics (akár nyitott, akár több rétegű) alapanyaga egy szendvicskrém, pástétom vagy egy érdekes töltelék amelyekkel nem csupán szürke hétköznapokon készíthetünk valami gyors harapnivalót, de különleges parti, illetve vendégváró ételekké is varázsolhatjuk őket.
A szupermarketekben egyre több késztermék vásárolható – de ha óvatosan elolvassuk az apróbetűs hozzávalókat, szinte lehetetlen olyan terméket kapni, amiben ne lenne tartósítószer, szintetikus színezék, túl sok só, cukor vagy zsír. A jó hír azonban az, hogy szendvicskrémeket, pástétomokat nagyon könnyen saját magunk is tudunk készíteni friss, általunk kiválasztott (vagy termelt!) termékekből, amelyek só, zsír, cukor tartalmát tudjuk kontrolálni.
Természetesen a legtöbb szendvics alapja a vaj – sokan még a pástétom előtt is megvajazzák a kenyerüket, bár erre semmi szükség nincs. Inkább készítsünk zöldfűszeres vajat, vagy majonézt, majd kenjük meg ezzel a kenyeret szendvicskrém helyett (pl felvágottak, sajtok mellé).
A pástétomok készülhetnek zöldségekből, füstölt vagy főtt halakból, húsokból. A szendvicskrémek alapja általában krémsajt, krémtúró vagy túró – ezeket általában zöldfűszerekkel és egyéb fűszerekkel ízesítjük, de kombinálhatjuk hallal vagy zöldséggel is. A pástétomokat és szendvicskrémeket friss kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztjuk. Parti falatokat készíthetünk belőlük crostinin vagy sóskekszeken tálalva. Némely pástétom akár mártogatósként is fogyasztható!
A szendvicstöltelékek általában darabosabb vagy érdesebb állagúak, mint a pástétomok, és némelyikük melegen is tálalható. Ezek kiváló pita, ciabatta vagy tortilla-tekercsbe töltve, de akár bruschettaként is tálalhatjuk előételként egy mediterrán jellegű menü keretében. Némely szendvicstölteléket pizza-feltétként is alkalmazhatjuk, de akár köretként is főételek mellé.
Szendvicskrém, pástétom receptek
Nos, íme néhány egyszerű és tuti finom szendvicskrém, pástétom recept. A listát folyamatosan bővítjük:
Zöldség alapú pástétomok, krémek
- Zölborsó pástétom
- Kéksajtos zöldborsó és rukkola krém
- Grilezett paprika pástétom
- Grillezett paprika pástétom
- Olívabogyó pástétom
- Pesto
- Körözött
- Bazsalikomos avokádókrém
- Pikáns lóbabkrém
- Mogyorós gombakrém
- Bazsalikomos majonéz
- Pikáns humusz
- Céklás avokádókrém
- Grillezett paprika és feta krém
- Padlizsánkrém paprikával
- Mentás padlizsánkrém
- Zöldborsós kecskesajtkrém
- Kapros zöldborsókrém
Halas, húsos pástétomok
- Füstölt lazac pástétom
- Tormás lazacos szendvicskrém
- Citromos lazac pástétom
- Citromos makréla pástétom
- Zöldséges csirkemáj pástétom
- Füstölt makréla és feta pastétom
- Folyami rákpástétom
Szendvics feltétek, töltelékek