Egyre népszerűbb Magyarországon is a tenger gyümölcsei mix, amit a legtöbb szupermarketben lehet kapni, fagyasztva vagy frissen a halpultokon. Kérdés, hogy miképp lehet elkészíteni, mihez lehet felhasználni? A válasz egyszerű: nagyon változatosan, nagyon könnyen, nagyon sok étel készíthető tenger gyümölcseivel.
Tenger gyümölcsei (Fruits de mer, Frutti di mare, Seafood)
A név egy híres francia étel, Plateau de fruits de mer, rövidítése, amely világszerte is népszerű lett. A klasszikus étel egy nagy hideg tál, amely vízben főtt vagy posírozott, illetve vízgőz felett párolt tengeri herkentyűkből áll. Általában több fő számára lehet rendelni menőbb éttermekben, így ünnepi összejöveteleken szokás fogyasztani. A főszereplő általában egy homár vagy languszta, amit garnélák, kagylók, tarisznyarák, polip vesznek körül. Némelyik elem lehet nyers is, pl az osztriga. Mindezeket egy nagy tál jégkockán és salátaleveleken tálalják nagyon gusztusosan elrendezve, citromkarikák és különböző mártások társaságában (aioli, mignonette, coctail). Ha van lehetőségünk erre, egyszer próbáljuk ki egy francia tengerparti nyaralás során – bár nem a legolcsóbb étel, hiszen csakis friss, néhány órával korábban halászott tengeri herkentyűk használhatók hozzá – mindenesetre egy különleges kulináris élményben lesz részünk!
Nemzetközi verziókban manapság található tengeri hal is, különösen pácolt vagy füstölt halak (pl lazac, hering és makréla) – így lett a „tenger gyümölcsei” egy gyűjtőnév, amit tengeri élőlények szinonimájaként alkalmaz az élelmiszeripar, de nagyon sok étterem is. Angolul azonban a shellfish csakis tengeri herkentyűkre vonatkozik, míg a seafood a „tenger gyümölcsei” megfelelője, bár sokszor a francia Fruits de mer kifejezést is alkalmazzák angol nyelvterületeken.
Tenger gyümölcsei mix
- Zacskóba csomagolt, konyhakész tenger gyümölcsei a legtöbb nagy élelmiszerboltban kapható. Ezek általában már megtisztított és előfőzött termékek. A hűtőpultokon található „friss” termékek általában felengedett verziók, ezeket nem szabad megint lefagyasztani, és még aznap el kell készíteni.
- Magyar halárusoknál talán lehet kapni nyers, vegyes tengeri gyümölcsöket – bár ezek is többnyire felengedett, azaz korábban lefagyasztott halak és herkentyűk kombinációja. Tengerparti országokban kilóra árulják a tenger gyümölcseit a halpiacokon és halpultokon a szupermarketekben – ezek azonban sokszor nem teljesen konyhakészek – azaz félig tisztították meg a garnélákat és tintahalakat, vagy egyáltalán nem, így ha nem vagyunk jártasok az előkészítésükben, akkor inkább válasszunk előcsomagolt termékeket.
- A csomagolt, konyhakész termékek esetében nézzük meg az összetevőket – olcsóbb keverékekben szinte alig van garnéla vagy tintahal, ezek általában tengeri halakból és olcsóbb kagylófélékből állnak. Az igazi, jó minőségű tenger gyümölcsei mix összetevői: garnéla rák, tintahal, fekete kagyló, vénuszkagyló és néha fésűkagyló.
Tenger gyümölcsei felhasználása
- Az előfőzött tenger gyümölcseit már nem szükséges, sőt nem is szabad tovább főzni. Ezeket adjuk hozzá levesekhez, mártásokhoz, egytálételekhez, tésztákhoz a főzés utolsó percében, hogy átmelegedjenek! Hidegen, azaz felengedés után, egyből felhasználhatjuk saláták, falatok, szendvicsek, pohárkelyhek, tapas készítéséhez. Pizzák, lepények feltéteként is kiváló.
- A nyers verziókat levesbe, egytálételekbe, rizottóba, paellába, curry-be, tészta mártásokba szokás főzni. Általában 3-5 perc a főzési idejük (fedő alatt), így a főzés végén kerül az ételbe. Némelyik kombinációt közvetlenül a fagyasztóból is lehet alkalmazni.
Receptek tenger gyümölcseivel
- Tenger gyümölcsei paradicsomszószban
- Ázsiai leves tenger gyümölcseivel
- Paradicsomos tészta tenger gyümölcseivel
- Spanyol tészta tenger gyümölcseivel
- Tenger gyümölcsei mexikói mártásban
- Diétás chowder tenger gyümölcseivel
- Paradicsomos tészta tenger gyümölcseivel (Linguine allo scoglio)
- Pesztós tenger gyümölcsei és vízitorma saláta
- Tenger gyümölcsei édesköménnyel paradicsomos mártásban
- Diétás hal és karfiol curry tenger gyümölcseivel
- Zöldségpüré alatt sült tejszínes haltál
- Chilis tenger gyümölcsei
- Rizssaláta tenger gyümölcseivel
- Hamis paella
- Omlett tenger gyümölcseivel és fetával
Kapcsolatos receptek