A tonhallal töltött cseresznyepaprika egy klasszikus olasz specialitás (Peperoni con Acciughe), amely nagyon népszerű antipasto. Delikben konyhakészen is lehet kapni, de nagyon könnyen elkészíthető házilag is.
Hozzávalók
- 24 db ecetes cseresznye paprika (csípős)
- 1 ek citromlé (frissen facsart)
- 1 ek olívaolaj (extra szűz)
- 1 ek kapribogyó (sóban elett)
- 2 szelet olajban eltett szardella (opcionális)
- 1 kis konzerv tonhal (vagy fél konzerv)
- Negyed bögre balzsamecet
- Díszítéshez: zsázsa, bazsalikom levél vagy retek csíra
- Citrom
Elkészítés
- A cseresznyepaprika szárát levágjuk, a magházat kikaparjuk. Leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A kapribogyókat felaprítjuk majd elkeverjük a tonhallal, citromlével és olajjal. Hozzáadjuk a szardella szeleteket, villával vagy botturmixszal eldolgozzuk.
- A paprikákat megtöltjük, mindegyik tetejét zsázsával, 1-2 darab baszalikom levéllel vagy retek csírával díszítjük.
- A balzsamecetet felforraljuk és 2 kanálnyi sűrű sziruppá redukáljuk. Ezt a paprikákra vagy köréjük, a tányérra csurgatjuk. Végül kevés citromhéjat reszelünk a paprikákra.
Tippek
- Az ecetes cseresznyepaprikát házilag is nagyon könnyen elkészíthetjük: csupán forraljunk fel fél liter fehérborecetet fél liter vízzel vagy fehérborral. Ebben kb 3 percig főzzük át a kicsumázott friss cseresznyepaprikákat, majd 12-24 órán át szárítsuk ki konyharuhába bugyolálva.
- Olajban eltett verzió: a házilag készített ecetes paprikákat töltsük meg a tonhalas keverékkel, ezeket helyezzük szorosan egymásra egy sterilizált üvegben, majd öntsük fel egészen olívaoljjal.
- Szardella helyett némely recept majonézt használ. Ezt a verziót is kipróbálhatjuk, de ez csakis frissen jó!
- Ha a tonhal olajos, akkor az olívaolaj elhagyható.
- A tonhallal töltött cseresznyepaprika egy pikáns ínyencség. Tálaljuk antipasto-ként egy olasz menüben (pl ciabatta kenyérrel). Remek parti-falat is lehet pezsgőzés mellé ünnepi, vendégváró alkalmakon, de becsomagolhatjuk kirándulásokra, piknikre is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu