A tapenade egy francia, pontosabban provencal, krém vagy pástétom, amely nevét a kapribogyó (tapéno) után kapta, bár a fő alapanyaga a fekete olajbogyó. Általában szendvicskrémként használják, de lehet mártogatósként is vagy töltelékként is alkalmazni.
Az alapkrém csupán olívabogyó, olívaolaj és kapribogyó keveréke, azonban még finomabbá és érdekesebbé lehet varázsolni hallal, fűszernövényekkel, fokhagymával, citromlével vagy brandy-vel. Az alábbi recept egy szardellás változat.
Hozzávalók
- 350 gr magozott fekete olajbogyó
- 3 ek kapribogyó
- 50 gr szardella
- 4 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 10-12 bazsalikom levél
- Bors
Elkészítés
- Leöntjük az olajbogyók levét, és egy aprítótgépben durva (nem pépes!) pasztává pürézzük, vagy késsel nagyon pici darabokra aprítjuk.
- A fokhagymát összetörjük és apróra vágjuk a bazsalikom leveleket.
- A szardella szeleteket felaprítjuk.
- Mindent összekeverünk, és villával vagy a robotgépben pasztává törjük vagy pürézzük – maradjon darabos, ne legyen krémes pástétom!
Tippek
- Ajánlatos órákkal (sőt egy nappal!) a tálalás előtt elkészíteni, hogy az olajbogyó alaposan átvegye a szardella ízét!
- Alkalmazhatjuk francia vagy olasz szendvicsekben – vagy tortilla chips-szel mártogatósként.
- Bazsalikom helyett alkalmazhatunk oreganót is, ami lehet szárított vagy friss.
- A szardella olajat tartsuk meg és öntsük a pasztához – mivel ez általában sós, így nincs szükség több sóra.
- Vegán étrendet követők, és azok, akik nem szeretik a halat, főleg a szardellát, alkalmazhatnak apróra vágott szárított paradicsomot – úgy is nagyon finom!
- Klasszikus crostini feltét, de isteni bruschetta szendvicskrémként is, amely remek vendégváró előétel vagy alfresco grillezés, kerti party snack.
- Bulikon, partikon tálaljuk mártogatósként – akár egy nyári piknikre is alkalmas lehet!
- Töltelékként is alkalmazható – pl töltött cukkini, gomba, paradicsom (reszelt, olvasztott sajttal a tetején) – akár húsokhoz is!
- A fenti recept egy kisebb bulira, kerti partira való mennyiséget kínál – előételnek, vagy snack-nak elég fél adagot is készíteni (2-4 főre).
A tapenade egy igazi ínyencség, amelynek elkészítése gyors és egyszerű – az eredmény viszont fantasztikus.
Receptek tapenade pasztával
- Aszalt paradicsomos, spenótos tojáslepény olajbogyó pasztával
- Cukkini és cikória olajbogyós öntettel
- Olajbogyós denevérek
- Póréhagyma és zöldbab saláta
- Töltött csirkecomb filé gombás mártással
- Aszalt paradicsomos és olajbogyós sült csirkemell
- Olajbogyókrémmel töltött csirkecomb tál