A következő thai sült hal előkészítése csupán 10 perc, sütése 20-30 perc. Az eredmény fantasztikus – akár egy vendégváró menü keretében is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 1 kg teljes tengeri hal (pl tőkehal, sügér, durbincs)
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 ek halszósz
- 2 ek frissen csavart citromlé
- 1 ek reszelt gyömbér
- 2 ek édes chiliszósz
- 2 ek aprított koriander levél
- 1 ek rizsbor ecet
- 2 szál újhagyma, csíkokra vágva
- Sütőpapír vagy banánlevél
Elkészítés
- 190 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A fenti hozzávalókat elkeverjük (az újhagyma kivételével).
- A sütőpapírt egy tepsibe tesszük, ráhelyezzük a halat, leöntjük az öntettel, megszórjuk az újhagyma csíkokkal, majd óvatoson becsomagoljuk a sütőpapírba.
- 20-30 percig sütjük, majd óvatosan kicsomagoljuk.
- Melegen tálaljuk. Kevés zöldcitromlével meglocsoljuk (opcionális).
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel – különösen passzol mellé a thai illatos rizs. Tálaljunk mellé egy-két extra ázsiai köretet, vagy párolt zöldségeket. Köretek>>
- A keletkezett szafttal öntsük le a rizst és a köretet. Nagyon fincsi!!!
- A halat a halárussal tisztíttassuk meg!
- Elkészíthetjük filézett vagy szeletelt hallal is (ez drágább megoldás), és alkalmazhatunk fagyasztott, konyhakész tengeri halat is.
- Az eredeti recept banánlevélben készül – ha sikerül beszereznünk ilyet, feltétlenül próbáljuk ki – ha nem, a sütőpapír is megteszi (az alumínium fóliát azonban mellőzzük – lásd egészséges konyhai eszközök).
- A thai sült hal egy nagyon egyszerű de nagyszerű étel! Tuti finom, különösen ajánljuk az ázsiai ízek kedvelőinek.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu