Ez a grillezett bárányborda olasz módon készül, pikáns gremolata szósszal. Kissé csipős, de a chilit ki lehet hagyni, ha nem kedveljük (vagy vágjuk ki az ereit). Tálaljuk új burgonyával (talán a maradék gremolata szósszal leöntve). Ideális nyári grillezésre, baráti összejövetelekre.
Hozzávalók
- 8 db bárányborda szelet
A gremolata-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vörös chili, magozva
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék petrezselyemzöld
- 1 marék friss menta levél
- 2 szelet konzerv szardella (opcionális)
- ½ citrom leve
- Kb. 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- Durván felaprítjuk a fokhagymát, a chilit és a fűszernövényeket. Egy kis konyhai aprítógépbe adagoljuk ezeket, hozzáadjuk a szardellát (opcionális), citromhéjat és a citromlét. Egy durva, szemcsés pasztává aprítjuk. Sóval és borssal fűszerezzük, majd fokozatosan annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy egy selymes pasztát kapjunk. Félretesszük.
- Bemelegítjük a grillt, grillsütő vagy a grill serpenyőt.
- A húst kevés olajjal bekenjük, majd kissé megsózzuk.
- A bárányborda szeleteket mindkét oldalon 30 másodpercig átsütjük, ezzel a hús pórusait lezárjuk, majd a gremolata szósszal alaposan megkenjük a felületüket. Egy perc után megfordítjuk, és ismételten megkenjük. KB 3-5 percig sütjük, attól függően, hogy miképp kedveljük a bárányhúst (pink az optimális – de ha átsülve szeretjük, akkor se süssük túl, mert rágós lesz a hús!)
- Tálalás előtt néhány percig pihentetjük, majd őrölt borssal meghintjük és mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Tippek
- Birkahús nem alkalmas ehhez a recepthez, csakis a fiatal bárányhús, amit nem szükséges pácolni, mert zsenge.
- A Gremolata egy tipikus olasz alapszósz, amit levesek, egytálételek kiegészítéséhez és öntetek, pácok, feltétek készítéséhez alkalmaznak az olasz konyhában. Az alaprecept csupán aprított fokhagyma, citromhéj és zöldpetrezselyem keveréke. Gremolata recept>>
Kapcsolatos receptek
Zest.hu