A salátákat általában az egészséges ételekkel asszociáljuk – pedig rengeteg kalóriadús és vitamin-mentes saláta létezik! Némely (éttermi, bolti) saláta több mint 1000 kalóriát és/vagy 100gr zsírt tartalmaz! Ha biztosak szeretnénk abban lenni, hogy egészséges salátát fogyasztunk, íme néhány tipp a cél érdekében:..
- Kerüljük az üzletekben készen vásárolható salátákat, a csomagolt salátákat és a gyorséttermi salátákat! Ezek általában kalóriabombák, tele tartósítószerekkel, szintetikus színezékkel és ízesítőkkel, zsírral, cukorral vagy/és sóval. Salátát nagyon könnyű házilag készíteni – lásd egyszerű saláták.
- Kerüljük a majonézes, édes, sajtos öntettel készített salátákat – főleg a kész termékeket. Készítsünk házilag salátaönteteket – cukrot helyettesítsük fruktózzal vagy mézzel. Legyünk óvatosak a balzsamecettel is – az olcsóbb változat tele van cukorral, csakis a méreg drága balzsamecet természetesen édes! A legegészségesebb öntet az, ha leöntjük a salátát 1-2 kanál olívaolajjal és meglocsoljuk frissen csavart citromlével. Az olíva olajjal is legyünk óvatósak – a saláta ne ússzon az olajban!
- Kerüljük a tésztasalátákat – ha nem tudunk tészta nélkül élni, akkor csakis teljeskiőrlésű lisztből készült tésztákat alkalmazzunk, és soha ne kombináljuk nyers gyümölccsel (a nyers gyümölcs hamarabb bomlik fel a gyomorban, elkezd erjedni, amely lelassítja az emésztést és a metabolizmust). Legegészségesebb az, ha a tésztát nem kombináljuk hússal és hallal sem (kivéve a füstölt, vagy nyers húst), mert a szénhidrát és fehérje lebontása másképpen történik a gyomorban. Lásd kombinációs diéta.
- A világos zöldsaláták (pl jégsaláta) szinte semmi vitamint nem tartalmaznak – ezek helyett sötétzöld saláta leveleket válasszunk – pl rukkola, spenót, vizitorma, káposzta stb. Nagyon egészséges az, ha adunk a salátához néhány kanál zöldség, bab vagy gabona csírát – pl alfalfa, mungóbab, brokkoli, retek, mustár, amelyek különösen magas vitamin és ásványi anyagokkal rendelkeznek. Természetesen a friss zöldfűszerekről se feledkezzünk meg.
- A salátákat mindig készítsük legalább 3 színnel – pl zöld, sárga, piros. Íme néhány remek alapanyag, amiket könnyen lehet kombinálni: paprika (piros, zöld, sárga), cukkini, sárgarépa, paradicsom, retek, cékla, káposzta, újhagyma, lilahagyma.
- Egy egészséges saláta készülhet párolt, főtt vagy grillezett zöldségekből is, amiket hidegen is fogyaszthatunk saláta levelekkel és egyéb nyers zöldségekkel kombinálva. Remek erre a brokkoli, zöldbab, zöldborsó, lencse, bab. Egy saláta lehet meleg is – készítsük grillezett, sült zöldségekből, amit öntsünk le valami pikáns szósszal!
- A salátához adhatunk sovány húst vagy halat – ezáltal fehérje dús lesz az ételünk. Ez a megoldás kiváló Low-carb diétázók számára!
- Ha muszáj sajtot alkalmaznunk – felejtsük el a parmesan és egyéb zsíros sajtokat – csakis sovány, lehetőleg kecske vagy juh sajtokkal dolgozzunk (pl feta vagy halloumi), esetleg félzsíros mozzarellával.
- Egy egészséges salátába még beleférnek a szárított gyümölcsök (pl áfonyát, mazsolát), diók, mogyorók – de csakis mérsékelten.
- Sok egészséges salátát méregtelenítés alatt is fogyaszthatunk – az alábbi ételek lehetnek köretek, főételek, szendvicstöltelékek, parti ételek stb.
Íme néhány egészséges saláta recept kategóriákba sorolva:
Vegán saláták
- Három bab saláta
- Céklás salsa
- Céklássaláták
- Vöröskáposzta saláta
- Rukkola és retek saláta
- Sárgarépa és retek saláta
- Egyszerű uborka és retek saláta
- Rukkola és retek saláta
- Falafel saláta tahini szósszal
- Ropogós vöröskáposzta és cékla saláta
- Karácsonyi lilakáposzta saláta
- Mexikói babsaláta
- Shiitake és quinoa saláta
- Ázsiai sárgarépa és retek saláta
- Pikáns ananász saláta
- Cikória és édeskömény saláta
- Sült cékla és rukkola saláta
- Zöldfűszeres paradicsom saláta
- Japán szójabab saláta
- Tabulé saláta uborkával
- Hagymás paradicsom saláta kapribogyóval
- Avokádó, articsóka és paradicsom saláta
- Vitamin saláta
- Bab és kukorica saláta
- Fekete bab és avokádó saláta
- Pikáns avokádó és dió saláta
Halas saláták
- Tonhalas babsaláta
- Füstölt lazac, cukkini és feta saláta
- Füstölt pisztráng és kecskesajt saláta
- Újburgonya saláta makrélával és céklával
Meleg saláták (de hidegen is finomak)
- Fenyőmagos cukkini saláta
- Grillezett cukkini saláta
- Sütőtök saláta
- Grillezett paprika
- Kínai zöldségsaláta
- Sült paradicsom saláta
- Meleg padlizsán saláta
- Quinoa pikáns sült zöldségekkel
- Füstölt makréla és avokádó saláta
- Mexikói paradicsom és kukorica saláta
Sajtos -túrós-joghurtos saláták
- Görögsaláta
- Mozzarella és koktélparadicsom saláta
- Cukkini és mozzarella saláta
- Kecskesajtos lencsesaláta
- Zöldborsó és feta saláta
- Krémtúrós céklasaláta
- Kecskesajt saláta céklával, spárgával
- Nyári krumplisaláta
- Grillezett paprika és mozzarella saláta
- Joghurtos cukkini és retek saláta
- Füstölt pisztráng és kecskesajt saláta
- Joghurtos édeskömény és uborkasaláta
- Füge és feta saláta
- Spárga, avokádó és csicseriborsó saláta
Ne feledjük, hogy egészséges saláták rendszeres fogyasztása az egészéges életmód egyik fontos feltétele! Egyéb saláta receptek>>