A halloumi hivatalosan egy ciprusi sajt, de egyéb kelet mediterrán országokban (főleg Görög- és Törökországban) is nagyon népszerű. Eredetileg kecske és juhtejből készült, manapság az ipari termékekben tehéntej is van. A halloumi a görög és ciprusi mezze egyik alapfogása – mivel a sajt nagyon finom (natúron is) és könnyen süthető, grillezhető, rántható, így felhasználása nagyon változatos.
Eredeti görög, török vagy ciprusi halloumit már lehet kapni Magyarországon is, de a magyar halloum sajt tehéntejből készül.
Natúr halloumi
A halloumi egy kemény sajt, hagyományosan gombóc alakú, manapság rétegesen készül, így négyszögletesen van csomagolva a saját levében (mint a mozzarella). A sajt meglehetősen sós, kissé rágós – sokszor mentalevelekkel is megtűzdelik. A sajtot le lehet fagyasztani, és csomagolva a hűtőszekrényben hetekig is eláll. Nyersen fogyaszthatjuk salátákban, vagy pl görögdinnyével (ami a ciprusiak kedvenc nyári étele!).
Sült, grillezett halloumi
A haloumi kiváló sütésre, grillezésre, mert az olvadáspontja magasabb, mint az átlag sajté, így nem folyik szét könnyen. A sajt grillezése vagy sütése roppant egyszerű:
- Először szűrjük le a levét, majd törőljük szárazra egy papírtörölközővel. Vágjuk fel kb 1cm vastag szeletekre. Ha grillezzük, olívaolajjal kenjük meg a sajt mindkét oldalát, ha serpenyőben sütjük, akkor csupán helyezzük a sajtszeleteket forró olajba. Fontos, hogy a grillsütő és a serpenyő forró legyen, különben a sajt szétolvad.
- Készíthetünk akár grill-nyársakat is, sőt, kombinálhatjuk zöldség, rák vagy hal darabokkal (hússal azonban vigyázzunk, mert a sajt grillezése kevesebb időt igényel).
- Grillezzük, süssük 2-3 percig barnára mindkét oldalon.
- Ha pikáns ízt akarunk elérni, az olajba tehetünk chilit vagy fűszerkeverékeket is – bár hagyományosan natúron sütik, és utána öntik le valami szósszal vagy mártással. A törökök rántva is készítik, de általában csak lisztben és tojásban forgatják meg.
Felhasználási tippek
A grillezett haloumi lehet előétel, főétel vagy egy meze (több fogásos menü) részese is.
-
Gyors ebédet készíthetünk, ha tálaljuk mediterrán jellegű salátákkal és 1-2 szelet pita kenyérrel, vagy zsemlével.
-
Előételként tálaljuk zöldsalátán, pl rukkolán, vagy párolt zöldbabon – adjunk hozzá néhány darab kapribogyót, koktél paradicsomot, majd öntsük le egy citromos saláta öntettel.
-
Készítsünk szendvicseket – töltsünk meg egy pita kenyeret grillezett halloumi darabokkal, lilahagymával, paradicsommal, adjunk hozzá 1ek humuszt, és néhány zöldsaláta levelet (plusz 1ek petrezselyem zöldet). Melegszendvicsekhez is kiváló – kombináljuk grillezett paprikával.
-
Főételként is nagyszerű fogás, tálaljuk grillezett zöldségekkel vagy egyéb zöldséges körettel.
-
Nagyon finom grillezett bárányhús szeletek és bárány-nyársak kiérőjeként is.
-
Vágjuk fel apró kockákra, és tunkoljunk mártogatósokban (remek partikra!)
-
Vágjuk fel apró kockákra, és szórjuk rá salátákra!
-
Hamburgerben helyettesítsük a szokásos sajtot haloumival – isteni finom, főleg ha bárányhúsból készül a húspogácsa.
-
Helyettesítsük (vagy kombináljuk) a mozzarella sajtot egy pizzán. Különlegesen finom!
-
Mivel hidegen is ízletes, csomagoljuk be piknikre (ne felejtsünk pita kenyeret, és mártogatóst is csomagolni!)
A halloumi sajt egy gyors és egyszerű ínyencség, amiből sokféle ételt készíthetünk vagy sok más étellel kombinálhatjuk – és még a gyerekek is imádják (bár vigyázzunk, magas a sótartalma!)
Halloumi receptek
Az alábbi halloumi receptek egyéb, hasonló grillsajttal is elkészíthetők:
- Citromos grillsajt
- Halloumi és paradicsom saláta
- Grillsajt és lencse saláta
- Grillsajt kapribogyós öntettel
- Grillsajt, csicseriborsó és quinoa saláta
- Nyári grillsajt saláta
- Barackos grillsajt
- Céklás lencsesaláta grillsajttal
- Paradicsomos tészta grillsajttal
- Édesburgonya, lencse és grillsajt saláta
- Zöldborsós puffancs grillsajttal
- Grillsajt és nyári zöldség saláta
- Uborka, paradicsom és grillsajt saláta
- Uborka, grillsajt és szőlő saláta
- Káposztás kuszkusz saláta grillsajttal
- Kapros-grillsajtos tojáslepény zöldborsóval
- Zöldborsó és halloumi puffancs
- Grillezett halloumi, cukkini és paprika hamburger
- Tojáslepény shiitake gombával
- Zöldborsós tojáslepény grillsajttal
- Grillezett zöldség és halloumi saláta
- Pesztós tészta grillsajttal
- Spenótos tojáslepény grillsajttal
- Grillsajtos zöldség nyárs
- Halloumi és avokádó saláta
- Halloumi és padlizsán hamburger
- Spenót, bab és halloumi saláta
- Füge és halloumi saláta
- Lencse, halloumi és spenót saláta
- Grillsajttal töltött édesburgonya
- Pikáns grillsajtos tészta
- Grillezett cukkini és halloumi saláta
- Görög halloumi saláta