Nyáron kevésbé kívánunk kiadós ebédeket vagy vacsorákat, sokszor egy saláta is bőven elég. A kecskesajtos lencse saláta egy nagyon egészséges, mégis laktató változat, és ha előre lefőzött (vagy maradék) lencsét használunk fel, akkor az elkészítése nem csupán egyszerű, de villám gyors is. Természetesen tálalhatjuk köretként vagy előételként – vendégváró menübe is remekül passzol..
Hozzávalók
- 25 gr lencse
- 1 babérlevél
- 2 újhagyma
- 1 ek petrezselyemzöld
- 10 dkg koktél paradicsom
- 5 dkg vegyes zöldsaláta levelek
- 3 dkg kecskesajt
Öntet
- 1 tk olívaolja
- 1 tk bazsalikom olaj
- ½ tk méz
- 1 gerezd préselt fokhagyma
Elkészítés
-
A lencsét mossuk meg, majd főzzük meg a babér levéllel. Ez kb 20 perc.
-
Vágjuk félbe a paradicsomokat és aprítsuk fel az új hagymát.
-
A lencsét szűrjük le, mossuk át hideg vízzel, majd öntsük egy salátás tálba. Adjuk hozzá a salátaleveleket, paradicsom és újhagyma darabokat. Keverjük el.
-
Készítsük el az öntetet és öntsük le a salátát. Szórjuk meg kecskesajt darabokkal.
Tippek
-
Használhatunk konzerv lencsét is (1 dobozzal), de alaposan mossuk át hideg vízben (ezt természetesen már nem kell főzni!).
-
Az alaprecepthez adhatunk egyéb zöldségféléket is, pl apróra vágott kaliforniai paprikát, uborkát, lilahagymát, retket stb – különösen finom grillezett paprika csíkokkal!
-
Tálaljuk pirított ciabatta szeletekkel (crostini), zsemlével vagy pita lepénnyel – sőt, ha egy gyors szendvicsre vágyunk, nyissuk fel a pita kenyeret és töltsük meg a salátával.
-
Kimondottan finom rukkola leveleken!
-
Tálalhatjuk előételként is pl egy ünnepi vacsorához, de grillezett ételekhez is remekül passzol köretként (főleg bárányhoz).
-
Hosszabb méregtelenítő program alatt is fogyaszthatjuk – fogyókúrázóknak, diétázóknak kimondottan ajánljuk.
A kecskesajtos saláta lencsével egy tuti egyszerű saláta, amely nem csupán finom, de egészséges is.
Kapcsolatos cikkek