A grillezett cukkini saláta egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, amit melegen és hidegen is tálalhatunk. Nyárias ételekhez lehet köret, saláta, szendvicstöltelék, de előételként is kitesz magáért! Ráadásul még egészséges is, így fogyókúrázóknak, diétázóknak kimondottan ajánljuk. Vegetáriánus, vegan és low-carb diétákba is passzol.
Hozzávalók
- 3 közepes cukkini
- 6 ek olívaolaj
- ¼ csésze vörös borecet
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 ek friss oregano vagy kakukkfű
- 2 ek olajos szárított paradicsom (konzerv)
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- Egy üvegtálban keverjük el a olajat, ecetet, sót, borsot.
- A cukkinik végét vágjuk le, és egy éles késsel vágjunk kb 5 szeletet hosszában mindegyik cukkiniből.
- Melegítsük fel a grillsütőt (elektromos vagy kinti sütő is jó) vagy a grill serpenyőt. Amíg melegszik, kenjük meg a cukkini szeleteket az öntettel.
- Süssük meg őket közepes hőmérsékleten kb 4-4 percig mindkét oldalon. Amikor grill-csíkok keletkeznek, vegyük le a grillről, és sózzuk meg egy kicsit.
- Közben keverjük a amaradék öntethez az oregánót és a préselt fokhagymát – öntsük le az olajat a szárított paradicsomokról.
- Adjuk a paradicsom darabokat a cukkini szeletekhez, és öntsük le az öntettel. Tálaljuk melegen vagy szobahőmérsékleten.
Tippek
-
Kiváló köret grillezett ételek mellé.
-
Remek szendvicstöltelék is, főleg mediterrán jellegű szendvicsekbe (focaccia, ciabatta, pita)
-
Kiváló tapas étel is lehet vagy antipasto bruschettán, crostinin
-
Piknik ételnek is bekészíthetjük.
-
Méregtelenítésre is alkalmas – borecet helyett azonban friss citromlevet használjunk!
A grillezett zukkíni saláta gyors, egyszerű és tuti finom – egy igazi tuti recept!
Zest.hu