Amikor összedobunk egy salátát, általában utoljára gondolunk az öntetre. Pedig egy öntet feldobhat, sőt teljesen átvarázsolhat egy salátát! Léteznek nagyon egyszerű saláta öntetek, a klasszikusoktól a különlegesig, amiket öt perc alatt el lehet készíteni. Ráadásul ezek többsége sokáig tárolható a hűtőszekrényben, így érdemes egyszerre sokat készíteni.
Klasszikus saláta öntetek
A klasszikus mediterrán saláta öntetek (vinaigrette) alapja az olívaolaj és az ecet vagy citruslé. Olajként mindig a legjobb minőségű verziót használjak, azaz extra szűz olívaolajat; míg az ecet általában fehér-, vörösbor, sherry vagy balzsamecet, amelyek enyhébbek, mint a normál ecet. Népszerű a friss citromlé is, amivel helyettesíteni szokás az ecetet (részben vagy teljesen).
A klasszikus vinaigrette készítésénél legfontosabb az olaj és az ecet megfelelő aránya (3:1). Ezt az alapkombinációt ki lehet egészíteni zöldfűszerekkel, mustárral, fokhagymával, mézzel, chilivel stb.
Ezek a klasszikus öntetek nagyon egyszerűen elkészíthetők, kis üvegben tárolva akár hetekig is tárolhatók a hűtőszekrényben:
Francia saláta öntet
A klasszikus francia saláta öntet alapja az olaj és a borecet, amit ki lehet egészíteni mustárral, fokhagymával, egy csipetnyi cukorral vagy mézzel.
- Alaprecept: 6 ek olívaolaj, 2 ek fehér vagy vörösborecet, 1 tk dijoni mustár, csipetnyi cukor, só, bors, esetleg ½ fokhagyma préselve
- Mézes -mustáros öntet: 2 ek magos mustár, 2 teáskanál méz,1 citrom leve, 6 evőkanál olívaolaj, só & bors.
Olasz saláta öntet
Az alap olasz saláta öntet olívaolajjal és friss citromlével vagy balzsamecettel készül. Ehhez lehet adni fokhagymát, zöldfűszereket, chilit és balzsam szirupot.
- Alap recept: 6 ek olívaolaj 1 citrom leve
- Alap balzsam öntet: 6 ek olívaolaj, 2 ek balzsamecet, (esetleg méz)
Görög saláta öntet
A krémes görög saláta öntet alapja a joghurt, amit citrommal, mentával és fokhagymával kevernek el. Ki lehet egészíteni reszelt uborkával is (lásd tzatziki). Az ecetes öntet alapja olívaolaj, vörösborecet, citromlé, oregánó és kapor.
- Alaprecept: 15 dkg görög joghurt, 2 ek fehérborecet vagy citromlé, 1 ek olívolaj, ½ citrom reszelt héja, 1 fokhagyma préselve, 2 ek aprított menta vagy kapor só, bors
- Ecetes alaprecept: 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 1 citrom leve, 2 gerezd préselt fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, só, bors
Spanyol saláta öntet
A spanyol saláta öntet alapja az olívaolaj és a sherry ecet, amihez lehet adni narancsot, paprikát, mézet, mazsolát, zöldfűszereket is.
- Alaprecept: 6 ek olívaolaj, 4 ek sherry ecet, 1 narancs leve és reszelt héja, 2 ek mazsola (opcionális)
Klasszikus Ázsiai saláta öntetek
A klaszzikus ázsiai öntetek alapja a szójaszósz és a földimogyoróolaj vagy szezámolaj. Ezt a kombinációt ki lehet egészíteni chilivel, zöldcitrommal, gyömbérrel és fokhagymával.
- Alaprecept: 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál pirított szezámolaj, 2 evőkanál földimogyoró-olaj, 1 zöldcitrom leve, ¼ tk chilipehely, 1 tk méz.
- Édes-csípős öntet: 2 evőkanál édes chili szósz, 2 zöldcitrom reszelt héja, 6 evőkanál rizsborecet
- Japán saláta öntet: 2 evőkanál japán rizsecet, 2 evőkanál Kikkoman szójaszósz, 2 evőkanál mirin, 2 evőkanál semleges növényi olaj, 1 evőkanál cukor, ½ evőkanál pirított szezámolaj
Egyéb egyszerű saláta öntetek
Az alábbi öntetek különleges salátákhoz, grillezett zöldségekhez passzol:
- Zöldfűszeres öntet: ½ kis csomag zöldpetrezselyem vagy bazsalikom, 1 teáskanál dijoni mustár, 1 evőkanál sherry ecet, ½ gerezd préselt fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj
- Fokhagyma és szardella öntet: 1 gerezd fokhagymát egy csipet sóval és 2 szardellafilével (olajban eltet) összetörünk egy mozsárban. Hozzáadunk 2 evőkanál vörösborecetet, 6 ek olívaolajat és 2 ek kapribogyót.
- Zöldfűszeres -joghurtos öntet: 15 dkg krémes joghurt, ½ citrom leve, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kis csomag bazsalikom, apróra vágva, ½ kis csomag zöldpetrezselyem apróra vágva, só, bors
- Mézes-joghurtos öntet: 100g natúr görög joghurt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál dijoni mustár, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál almaecet, 1 gerezd fokhagyma, préselve, só, őrölt bors
- Egészséges saláta öntet: 1 ek olívaolaj, 1 ek Omega olaj, 2 ek natúr almaecet, 1 tk méz, esetleg fél fokhagyma préselve
- Tahini öntet: 2 evőkanál tahini paszta, 1 citrom level, só, bors, 6 evőkanál víz
- Gyömbéres wasabi: egy hüvelynyi gyömbér, reszelve, 2 ek wasabi paszta, 6 ek repceolaj,1 ek rizsborecet
Különleges saláta öntetek
Az alábbi receptek nem csupán saláta öntetként alkalmazhatók, de pácolni is lehet velük húsokat, halakat, zöldségeket, illetve mártásként vagy mártogatósként is tálalhatók salátákkal:
- Tahini szósz
- Humusz
- Chili szószok
- Harissa paszta
- Aioli mártás
- Koriander és chili salsa
- Salsa
- Majonéz
- Fokhagymás majonéz (Aioli)
- Wasabi majonéz
- Chilis majonéz
- Bazsalikomos majonéz
- Hamburger szósz
Kapcsolatos receptek