A grillezett paprika egy nagyon hasznos alapanyag lehet a konyhában, ugyanis rengeteg módon fel lehet használni, és természetesen önmagában is fogyasztható. Elkészítése roppant egyszerű és többféleképpen is megvalósítható.
Először is szükségünk van néhány kaliforniai paprikára – bár a magyar zöldpaprika és kápia paprika is grillezhető, de ezek húsa nem elég vastag és nem is olyan édes, mint a kaliforniai piros vagy sárga színű paprikáké.
Elkészítés
A paprikákat grillezhetjük lávaköves, faszenes vagy elektromos grillsütőn, konyhai sütőben, de akár a gáztűzhely nyílt lángja felett is. Először is mossuk meg alaposan és töröljük szárazra a paprikákat, majd egy szilikon ecsettel kenjük meg egy pici olívaolajjal. A paprikát tegyük a grillre (vagy grill alá), és amikor megfeketedik az egyik oldala, fordítsuk meg (tehát összesen 4-szer). Sokan egyszerűbbnek találják azt a verziót, amikor a paprikát sütés előtt félbe vagy 4 szeletre vágják, hiszen így csak az egyik, héjas oldalát kell grillezni. Ez a módszer alkalmasabb elektromos grillsütőkhöz és abban az esetben is, ha a paprikát nem grillezzük, hanem a sütőben sütjük (kb 190 fokon). Vigyázzunk arra, hogy a paprika ne legyen koromfekete – akkor jó, amikor a megbarnult héja hullámossá és buborékossá válik.
Amikor a paprikák megbarnultak, vegyük le a grillről (vagy ki a sütőből), és egyből helyezzük át egy üveg vagy fém edénybe, amit fedjünk le egy tányérral vagy szoros fóliával. Erre azért van szükség, hogy a paprika kiizzadja magát, és a héj könnyen leváljon. (Figyelem: műanyag tálakat lehetőleg kerüljünk, úgyszintén nylonzacskókat is) Kb 10 perc múlva, vagy amikor a paprikák kihűltek, húzzuk le a héjakat, ha egészben grilleztük őket, akkor vágjuk le a torzsákat, és magtalanítsuk is (néha érdemes átmosni is).
Természetesen erős paprikát vagy chiliket is grillezhetünk, ezeknek a héját nem szokás eltávolítani. A grillezett kaliforniai paprikákét sem muszáj, de akkor ne engedjük, hogy nagyon megégjenek!
A grillezett paprikákat a következő ételekhez használhatjuk tovább:
-
Saláták – vágjuk a paprikákat fel vékony csíkokra, és adjuk hozzá vegyes salátákhoz. Vagy készítsünk grillezett paprika salátát (pl kombináljuk koktél paradicsomokkal, piros hagymával, bazsalikommal – majd öntsük le 1ek bazsalikom ecettel és olívaolajjal) és öntsük le grill öntettel. A paprikát sok saláta gazdagítására is felhasználhatjuk. Saláta receptek>>
-
Köret – vágjuk fel csíkokra, adjunk hozzá néhány zöldfűszert (oregano, bazsalikom, menta különösen passzol hozzá), majd tálaljuk grillezett ételek mellé.
- Pizza feltét – isteni finom klasszikus pizzákon, és egészséges pizzákon is.
- Tészták – akár csíkokra, vagy kockákra vágva tészta mártásokba, de rakott tésztához is használhatjuk. Tészta receptek>>
- Szendvicskrém – készítsünk egyszerű szendvicskrémet, csupán turmixszoljuk össze fokhagymával és néhány zöldfűszerrel, majd kenjük meg pirított bagettet.
- Szendvicstöltelék – nagyon passzol mediterrán típusú szendvicsekhez, pl ciabatta, pita kenyérbe töltve, különösen mozzarella, dolcelatte vagy kecskesajttal párosítva.
- Olajban eltett – vágjuk fel a paprikákat vékony csíkokra, és helyezzük őket egy befőttesüvegbe. Öntsük le olívaolajjal, és tároljuk a hűtőszekrényben. Tipp: ebben az esetben érdemesebb a paprikákat a sütőben sütni (és locsoljuk meg alaposan olívaolajjal). Az olajat utána szűrjük le és adjuk hozzá a felvágott paprikaszeletekhez – a maradék pedig nagyon finom saláta öntet lesz. Pikánsabbá varázsolhatjuk, ha 1 chilit (félbevágva) is megsütünk – az olívaolaj kissé csípős lesz! Alkalmazzuk szendvicsek, húsok díszítésére. Lásd sült paprika befőzése.
- Leves – készíthetünk krémlevest is, a grillezett paprika miatt a levesnek füstölt és édesebb lesz az íze.
- Salsa – a paprikákat vágjuk fel kis kockákra, adjunk hozzá apróra vágott chilit, hagymát, paradicsomot, koriandert és zöldcitrom levet. Alkalmazzuk köretként, salátaként.
- Szószok, mártások – a grillezett paprikákból könnyen készíthetünk szószokat, mártásokat egyéb húsos ételekhez, de akár valami pikáns mártogatóst is.
- Méregtelenítés – remek étel méregtelenítő napokon, pl. barnarizzsel és egyéb grillezett zöldségekkel.
- Babaételek – a kisbabák és gyerekek is nagyon szeretik, hiszen a grillezett paprika édessé válik a grillezés során, és nem rágós! 6-8 hónapos korig turmixoljuk össze valami más zöldséggel (pl spenót, krumpli, cukkini).
Receptek grillezett-sült paprikával
Krémek, mártások
- Paprika pástétom
- Grillezett paprika pástétom
- Grillezett paprika és feta krém
- Pikáns avokádó és paprika krém
- Sült cékla és paprika mártás
- Sült zöldséges humusz
- Sült cékla és paprika humusz
- Mediterrán padlizsán és paprika krém
- Grillezett paprika és lóbab krém
Levesek
- Paprika krémleves
- Paprika és sárgarépa krémleves
- Grillezett paprika és csicseriborsó leves
- Csicseriborsós padlizsán és paradicsomleves
- Pikáns zöldségleves lencsével
- Pikáns sült paprika és karfiol leves
Saláták
- Grillezett zöldség saláta
- Halloumi és paradicsom saláta
- Csicseriborsó saláta grillezett paprikával
- Zöldséges hátszín saláta
- Grillezett paprika és mozzarella saláta
- Édeskömény, bab és paradicsom saláta
- Mexikói babsaláta
- Pesztós tészta grillsajttal
- Grillezett paprika és articsóka saláta
- Babos rizssaláta sült céklával
- Grillezett ananász saláta
Falatok
- Grillezett paprika puffancs
- Pikáns grillezett chililekvár
- Kecskesajtos tojás muffin grillezett paprikával
- Szalonnás tojásmuffin grillezett paprikával
- Gluténmentes pogácsa grillezett paprikával és hagymával
- Fekete bab és grillezett paprika hamburger
Főételek
- Csicseriborsó és grillezett paprika burger
- Omlett grilezett paprikával és fetával
- Peperonata
- Paradicsomos bárány
- Kolbászos hal
- Spanyol tészta tenger gyümölcseivel
- Grillezett paprika falafel
- Gnocchi párolt cukkinivel
- Sült paprika és édeskömény lepény
- Grillezett paprikás és hagymás tojáslepény fetával
- Grillezett paprikás és fokhagymás tészta
- Mozzarella, spenót és grillezett paprika omlett
- Héjában sült sajtos-virslis töltött burgonya
- Pikáns karfiolsteak
- Spenótos spagetti garnélával
- Grillezett halloumi, cukkini és paprika hamburger
- Grillezett zöldség és halloumi saláta
- Tésztasaláta sült zöldségekkel
- Grillezett paprikás tészta
- Kecskesajtos omlett grillezett paprikával
- Húsgolyók grillezett padlizsán és paradicsom mártásban
- Mentás tojáslepény zöldborsóval és grillezett paprikával
- Mexikói grillnyárs
- Spanyol héjában sült töltött burgonya
- Tepsiben sült pikáns édesburgonya és paprika
- Grillezett paprika és mozzarella omlett
- Omlett tenger gyümölcseivel és fetával