A feta sajt a görög konyha egyik legfontosabb alapanyaga, de nagyon népszerű a környező mediterrán országokban is, sőt, valójában egy nemzetközi alapanyaggá vált. Éppen ezért sok helyen előállítják, de a modern, külföldi termékek nem egyeznek meg az igazi, görög fetával. Íme néhány info és tipp, amit sok finom feta recept követ.
Eredete
A feta sajt Görögországból származik, már az ókori görögök is nagyon kedvelték. Neve azonban az olasz „fetta” szóból ered, ami „szelet”-et jelent, ugyanis vastag szeletenként tárolták fahordókban, majd szeletenként mérték ki és tálalták fel. 2002 óta a feta név védett, és csakis a Görögországban előállított termék nevezhető feta sajtnak, továbbá csakis az, amelyik juh és kecsketejből készül. 2007-től még a „feta-stílusú” vagy „görög sajt” kifejezéseket is betiltotta az EU.
Jellemzői
A feta sajt színe hófehér, állaga tömör, ugyanakkor krémes, felülete lyukacsos, ezért könnyen törékeny és morzsalékony. Íze jellegzetesen savanykás, kissé sós. Magas a kalcium és B12 vitamin tartalma – de a só és koleszterin tartalma is. Zsírtartalma 30-60%, általánosan 45%. A feta sajt kalória értéke 260kcl/100 gr.
Előállítása
Az eredeti feta kecsketejből készült, ez a verzió krémesebb és puhább, mint a juh- vagy tehéntejjel kombinált verziók. Manapság a görög feta juh- és kecsketejből készül – a kecsketej maximum 30% részt alkothat. A tejet felmelegítik, majd oltóanyaggal hagyják megaludni. Az aludttejből a savót leválasztják, a maradékot összepréselik. A keletkezett masszát kissé megszárítják, majd nagy blokkokra (vastag szeletekre) vágják, amiket egy fahordóba (manapság nagyüzemi fémtartályba) tesznek és sós vízben hónapokon keresztül érlelnek.
Vásárlás
A feta sajtot általában sós lében vagy olajban tárolva árulják. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy EU terméket válasszunk, lehetőleg görögöt – ennek íze nem párosul külföldi termékekkel. Frissen görög, török delikben is kapható, ezeket zacskóba vagy műanyag dobozokba adagolják. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű lét is mérjenek hozzá, annyit, hogy ellepje a sajtot!
Tárolás
Felbontás után a feta felülete kissé nyálkás lesz, íze intenzívebbé válik. Ha lehet, ne öntsük ki a csomagolt lét, hanem öntsük vissze a felhasználatlan sajtra. Légmentesen tároljuk a hűtőszekrényben, és 3 napon belül használjuk fel! A feta sajt nem fagyasztható.
Felhasználás
A feta sajt felhasználása nagyon változatos. Természetesen ideális görög és mediterrán ételekhez, de egyéb ételeket is feldobhatunk vele. Íme néhány ötlet:
- Morzsáljuk salátákra, köretekre, leveles tészta falatokra, héjában sült krumplira.
- Kis kockákra vágva vagy csíkokra szeletelve remek kiegészítő gyors és egyszerű salátákban.
- Tojásba keverve készíthetünk palacsintát, blinit, rántottát, omlettet, pogácsát, puffancsot, muffint stb.
- A feta sajt meglehetősen sós, azonban sós íze enyhül, ha hideg vízben néhány percig áztatjuk, majd lemossuk, áttöröljük.
- A feta sajt grillezhető is – de hirtelen forró grillen!
- Ideális lepényeken, pizzán, szendvicsekben (pl.pita kenyérbe töltve)
- A feta sajt nagyon jó töltelék lehet – pl csirkéhez, de különösen bárányhúshoz passzol.
- Klasszikus feta ételek: görög saláta, spanakopita, tyropita
Feta receptek
Íme sok finom kipróbált és bevált feta recept. A listát folyamatosan bővítjük.
Levesek
Falatok, krémek, előételek
- Zöldséges puffancs fetával
- Édesburgonya puffancs fetával
- Mediterrán zöldséglepény
- Spenót és feta puffancs
- Padlizsán és feta puffancs
- Kapros-fetás tojáslepény
- Grillezett paprika és feta krém
- Fetás tojáslepény spárgával és paradicsommal
- Füstölt makréla és feta pastétom
- Rákos-fetás tojáslepény
- Kapros-fetás pogácsa
- Mini spenótos, fetás pite
- Pácolt olajbogyók fetával
- Padlizsánkrém fetával
Feta saláta, köret
- Görög saláta
- Zöldborsó és feta saláta
- Görögdinnye, feta és uborka saláta
- Fetás lóbab saláta
- Füstölt lazac, cukkini és feta saláta
- Marokkói hátszín saláta
- Narancsos cikóriasaláta
- Nyári zöldségsaláta
- Alma, feta, cékla saláta
- Quinoa, feta és paradicsom saláta
- Brokkoli, körte és feta saláta
- Grillezett feta spárgával
- Paradicsom, vizitorma és feta saláta
- Vörös rizs és cékla saláta
- Paprikás sült krumpli fetával
- Szezámmagos sütőtök fetával
- Paradicsomos sült sütőtök fetával
- Görög tésztasaláta
- Zöldborsós krumplisaláta fetával
- Sült tök fetával
- Füge és feta saláta
- Pikáns mézes sült sütőtök fetával
- Kapros párolt zöldborsó fetával
- Mediterrán quinoa saláta
- Lóbab, retek és feta saláta
- Kapros uborka és feta saláta
- Krumplisaláta fetával és kaporral
- Cékla, dió és feta saláta
- Spárga, avokádó és csicseriborsó saláta
- Rizssaláta tenger gyümölcseivel
- Grillezett cukkini fetával és paradicsommal
- Cékla, feta és uborka saláta
- Párolt zöldbab fetával
- Avokádó és cékla saláta
- Fetás lencse és uborka saláta
- Paradicsom és feta saláta
- Fokhagymás spenót fetával
Fetás tésztaételek
- Spenótos, fetás tészta
- Spenót és dió pesztós tészta
- Mentás, fetás spagetti
- Nyári zöldséges spagetti fetával
- Tészta fetával és lóbabbal
- Nyári zöldséges spagetti sült paradicsommal
- Tészta sült karfiol és cékla mártással
Feta főételekben
- Görög báránysült
- Görög húsgombóc
- Feta omlett
- Céklás omlett
- Cukkinis omlett fetával
- Görög omlett
- Pulyka kofta
- Citromos garnéla
- Sült csirkecomb fetás spenóttal
- Édesburgonya, brokkoli és feta omlett
- Pikáns hátszín szendvics
- Omlett grillezett paprikával és fetával
- Fetában rántott padlizsán
- Paradicsomos bab édesburgonyával
- Grillezett paprikás és hagymás tojáslepény fetával
- Görög hamburger
- Bárányhúsos omlett fetával
- Fetás omlett zöldbabbal és virslivel
- Spenótos omlett szardellával
- Omlett tenger gyümölcseivel és fetával